Valoarea totală a Programului Național Apicol 2020-2022 a fost crescut cu 12 procente, în urma unei hotărâri date de Guvernul Cîțu.

”Sectorul apicol este vital pentru omenire și contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea societății, atât prin menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității, cât și economic, cu aproximativ 14,2 miliarde de euro pe an la nivelul UE. Sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiționale de venit pentru peste 620.000 de cetățeni ai Uniunii Europene. România este una dintre principalele țări producătoare de miere în rândul statelor member”, arată europarlamentarul PNL Daniel Buda.

Hotărârea adoptată de Guvernul PNL condus de Florin Cîțu, prin care s-a modificat valoarea totală a Programului Național Apicol 2020-2022, de la 152.419.000 lei la 168.639.000 lei, reprezintă un pas important în dezvoltarea sectorului apicol. Astfel, avem de-a face cu o majorare de 12% a bugetului, din care contribuția Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84.319.500 lei și 50% contribuția României.

”Sprijinind apicultorii, salvăm albinele, iar salvând albinele, salvăm omenirea! Polenizatorii sunt o parte integrantă a unor ecosisteme sănătoase. Fără acestea, populațiile multor specii de plante ar scădea și, în cele din urmă, ar dispărea, împreună cu organismele care depind de ele, ceea ce ar avea grave implicații ecologice, sociale și economice. În viitoarea PAC, măsurile existente pentru îmbunătățirea condițiilor generale de producție și comercializarea produselor apicole din cadrul programelor apicole, vor continua să fie puse în aplicare, sectorul apicol fiind sprijinit puternic prin fondurile puse la dispoziție de UE în cadrul PAC”, arată europarlamentarul liberal, originar din Sălaj.