Mai multe unități de învățământ din Zalău au solicitat, de la Primăria Zalău, bani pentru diferite reparații înainte de începerea noului an școlar. Sumele solicitate apar în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local, ce va fi suspus votului consilierilor locali în ședința din 26 august.

Şcolii Gimnazială “Porolissum” a solicitat alocarea sumei de 118.550 lei pentru Şcoala Gimnazială “George Coşbuc” (din Ortelec), bani necesari pentru reparaţii capitale la reţeaua electrică, pentru intrare în legalitate, pentru etajare grupuri sanitare şi centrală termică, lucrări necesare pentru obţinerea autorizării privind securitatea la
incendiu.
De asemenea, Colegiul Tehnic “Alessandru Papiu Ilarian” a solicitat, încă la fundamentarea bugetului pentru anul 2021, alocarea de bani pentru reparaţii capitale – lucrări necesare pentru obţinerea autorizaţiei ISU la corpurile A şi B şi corpul de legătură. În acest sens, municipalitatea propune acordarea a 122.000 lei.

Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” are nevoie de 91.000 lei pentru înlocuirea cazanelor de la centralele tennice care deservesc sala de sport, biblioteca şi sala festivă din cadrul unităţii de învăţământ. Reprezentanții Primăriei au constatat că starea centralelor care deservesc sala de sport, biblioteca şi sala festivă este foarte deteriorată, având în vedere că sunt fabricate în anul 2002 şi sunt cu tiraj natural şi flacără de veghe, iar din cauza vechimii s-a degradat izolaţia termică a centralelor, ducând la pierderi de căldură prin pereţi şi la degradarea elementelor din plastic ale carcasei părţii electrice. Înlocuirea părţilor electrice este imposibilă pentru că nu mai există pe piaţă furnizori de piese de schimb.

Şcoala “Mihai Eminescu” a mai solicitat alocarea de fonduri pentru executarea unor reparaţii capitale la instalaţia electrică de la corpul B de clădire. Din cauza vechimii acesteia (peste 40 de ani), nu poate face faţă consumului necesar aparaturii moderne folosite în prezent, iar cadrele didactice au sesizat conducerea că au fost prize care au luat foc. De asemenea, această problemă a fost semnalată şi de organele de control ale ISU Sălaj în timpul controalelor realizate în unitatea de învăţământ. Conducerea unităţii a solicitat un deviz de la o firmă specializată pentru înlocuirea instalaţiei electrice fără spargerea pereţilor, realizând o instalaţie prin montaj aparent. Valoarea
acest lucrări, conform devizului, este de 105.000 lei, sumă propusă pentru a fi alocată din bugetul local.

Grădiniţa cu Program Prelungit “Piticii Isteţi” a solicitat sprijin financiar pentru realizarea unei lucrări de înlocuire a instalaţiei sanitare şi a obiectelor sanitare, deoarece cele existente sunt din fontă, ruginite, colmatate şi fisurate.
Unitatea de învăţământ a solicitat şi anul trecut, la fundamentarea bugetului, sume pentru efectuarea acestor lucrări, dar, din lipsă de resurse financiare, nu a primit banii ceruți. Aceste probleme au fost menţionate şi în procesul verbal realizat în urma controlului DSP. În prezent, gradul de colmatare al ţevilor este atât de mare încât, în momentul
în care se utilizează apa la chiuvete, scurgerea nu face faţă, iar apa murdară iese prin sifonul din pardoseală. în aceste condiţii, personalul unităţii face eforturi deosebite pentru a evita inundarea sălilor aflate lângă grupurile sanitare, precum şi a accidentelor care pot avea loc din cauza pardoselilor alunecoase. Municipalitatea propune acordarea a 132.000 lei pentru Grădiniţa Piticii Isteţi.

Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” a cerut de la Primăria Municipiului Zalău 252.200 lei, pentru înlocuirea acoperișului de la cantină (197.000 lei), înlocuirea acoperișului la anexe (37.000 lei), instalație paratrăsnet pentru internat (18.200 lei). Aceste lucrări sunt strict necesare având în vedere că acoperişul la cele două clădiri a fost grav afectat de fenomenele meteorologice extreme din anul 2019. Deși s-au făcut mici reparaţii, când plouă, apa se infiltrează în pod şi implicit în tavan, fiind necesară înlocuirea acestora urgent, pentru a nu afecta structura clădirii (tavane, pereţi, instalaţia electrică). Cantina este acoperită cu tablă, pe lângă fiecare şurub de fixare deteriorat şi ruginit se infiltrează apă, iar aceasta colorează zugrăveala, chiar si când aceasta este împrospătată. In urma infiltraţiilor de apă, în cantină se formează igrasie şi mucegai, care pot avea efecte periculoase asupra sănătăţii personalului şi a elevilor care iau masa în cantină, dar şi asupra calităţii hranei şi a materiilor prime folosite şi depozitate în spaţiile anexe. Săptămânal, se curăţă pereţii şi tavanele cu soluții anti-mucegai, dar acestea pot avea efecte negative din cauza compoziţiei lor chimice, scrie în proiectul de hotărâre care prevede alocarea sumei solicitate.