Ținând cont că numărul cazurilor de coronavirus este din nou în creștere, iar copiii transmit cu ușurință boala, autoritățile încearcă să intensifice campania de vaccinare în cazul celor peste 12 ani. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că imunizarea copiilor s-ar putea face chiar în incinta unităților de învățănânt.
“Preocuparea noastră de bază este aceea de a crește accesul la vaccinare al tuturor celor care doresc să se vaccineze și aici mă refer la copiii eligibili, cu vârsta de peste 12 ani, însă în același timp vor avea posibilitatea să se vaccineze și cadrele didactice, personalul din învățământ, precum și aparținătorii copiilor, și aici mă refer la părinți, bunici, în mod deosebit, cei care locuiesc la aceeași adresă. Cum va avea loc efectiv procesul de vaccinare, vor fi cu siguranță unități de învățământ unde vom putea organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcționeze pe perioada în care există o adresabilitate în rândul unității de învățământ și, de asemenea, foarte probabil că în majoritatea cazurilor, acolo de pildă unde unitatea de învățământ are în proximitate un centru de vaccinare nu se justifică să mai organizăm un alt cabinet sau un alt punct de vaccinare, însă în mediul rural, dar și în cel urban, principala logistică care asigură accesul la vaccinare va fi cu ajutorul echipelor mobile”, a declarat, marți, Valeriu Gheorghiță.
Acesta a explicat că riscul de îmbolnăvire este mai mare în familiile care au copii la școală.
“Sunt studii publicate care ne arată că de pildă familiile care au copii preșcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăvire prin COVID-19, iar cei care au copii școlari din clasele primare în sus au un risc de 20%-25% mai mare să înregistreze cazuri în interiorul familiei. Practic, confirmă faptul că transmiterea există atât de la părinți, bunici la copii, dar și invers, așa încât este principala modalitate prin care noi putem să limităm răspândirea virusului, numărul de cazuri de îmbolnăviri, alături, desigur, de respectarea celorlalte măsuri de prevenție, cea mai importantă fiind masca de protecție și respectarea măsurilor de igienă individuală”, susține medicul.
Mai mult, acesta avertizează că varianta Delta ar putea cauza forme mai grave ale bolii în cazul copiilor și al tinerilor, spre deosebire de celelalte tulpini covid.
“Sunt semnale, deși încă lucrurile nu sunt foarte clare din acest punct de vedere că infecția cu varianta Delta ar putea cauza forme mai grave în rândul tinerilor, în rândul copiilor, lucru care era atipic până la acest moment. De asemenea, tinerii, adolescenții, copiii, sunt expuși unui risc mult mai mare de îmbolnăvire şi este lesne de înțeles. Vorbim de o variantă mult mai transmisibilă. Tinerii se adună, interacționează mai mult, sunt expuși mai frecvent riscului de infecție şi, bineînţeles, într-un procent mai mic se respectă măsurile de prevenție. Deci, cumva se poate explica şi prin aceste motive de ce, în momentul de faţă, se înregistrează un număr mai mare de cazuri în rândul celor tineri şi, bineînţeles, acoperirea vaccinală la tineri este mult mai redusă comparativ cu persoanele cu vârsta de peste 50-55 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Varianta Delta devine dominantă în România
În timp ce numărul cazurilor crește din nou, numărul doritorilor să se vaccineze rămâne scăzut. Multe centre de vaccinare din țară sunt închise sau funcționează după program redus, din lipsă de solicitări.
“S-au finalizat acţiunile de vaccinare în 67% dintre comune. Au fost administrate, în total, în mediul rural, prin toate mijloacele de vaccinare, peste 2,56 de milioane de doze şi au fost vaccinate 1,13 milioane de persoane cu schemă completă.
În ceea ce priveşte activitatea centrelor de vaccinare, după cum ştim, în momentul de faţă, aproximativ 26% din centrele de vaccinare care au fost active la nivel naţional au activitatea suspendată temporar. Aproximativ 60% din centrele de vaccinare care sunt în momentul de faţă active, şi anume 603 centre au programul de lucru redus la șase ore şi am transmis, în urma unor evaluări pe care le facem periodic în ceea ce priveşte eficiența centrelor de vaccinare, ca programul de lucru al tuturor centrelor de vaccinare să fie redus la șase ore în loc de 12 ore în perioada următoarelor două, trei săptămâni. În funcţie de adresabilitatea pe care o vom înregistra, sigur că programul poate să revină la forma inițială sau putem reactiva anumite centre care au fost suspendate temporar. Ne așteptăm ca în perioada următoare, din cauza creşterii numărului de cazuri, la nivel naţional să avem şi o adresabilitate crescută sau în creştere la vaccinare. (…) Este clar că suntem în momentul de față pe un trend ascendent din punct de vedere epidemiologic, suntem în valul patru, înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi și ca urmare a faptului că varianta Delta este pe cale să devină dominantă în România. Cu siguranță acesta este un motiv important pentru creșterea numărului de cazuri, dar ceea ce am observat în această perioadă este practic un profil de comportament care ne expune unui risc crescut de îmbolnăvire, și anume mobilitate crescută, interacțiune crescută între persoane, risc crescut de expunere la îmbolnăvire și din acest punct de vedere, coroborat cu faptul că în continuare avem un număr mare de persoane susceptibile, receptive, riscul de îmbolnăvire crește și, de asemenea, nerespectarea măsurilor de prevenție reprezintă principalele motive pentru care nu ne așteptăm ca în perioada următoare situația să se stabilizeze’, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Cei mai mulți români vaccinați au între 60 și 69 de ani
“La nivelul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie până la acest moment au fost vaccinate aproape 5,19 milioane de persoane cu cel puţin o doză, majoritatea fiind persoane vaccinate cu schemă completă, peste 5 milioane de persoane. În ceea ce priveşte grupa de vârstă, cu siguranţă este un subiect de interes: grupa de vârstă 12-15 ani are un procent de acoperire vaccinală de circa 4%, sunt aproape 33.000 de copii, cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin şi peste 150.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 19 ani, care au primit cel puţin o doză de vaccin, practic vorbim de un procent de acoperire vaccinală de circa 20%. În ceea ce priveşte grupa de vârstă 60-69 de ani este cea mai mare acoperire vaccinală de aproape 39%, urmată de 50-59 de ani, aproape 37,5% şi 70-79 de ani, grupa de vârstă, 36%. Aş atrage atenția asupra faptului că la grupa de vârstă de peste 80 de ani avem circa 19,5% rata de acoperire vaccinală şi evaluarea Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru săptămânile 2 – 15 august ne arată o tendință de creștere mai accentuată a cazurilor de îmbolnăvire la grupa de vârstă de peste 80 de ani, unde riscul de evoluție către formă severă este mai mare. Practic, s-a înregistrat o creștere cu 130% a cazurilor de covid-19 în ultimele două săptămâni la persoanele cu vârsta de peste 80 de ani. De asemenea, ce este important de precizat este că avem această tendință de a înregistra cazuri noi la persoane tinere. În momentul de față mediana vârstei este de circa 43 de ani față de 48 de ani, cât era anterior la cazurile din ultimele săptămâni”, a explicat medicul.
Va fi un eșec vaccinarea elevilor ca și de-altfel vaccinarea adulților!!!
Iarasi, Celentano? Un pesedist inrait, cu pensie babana, care si-ar dori o tara fara educatie si un numar cat mai mare de morti!
Mi-ati sters mesajul cu privire la rautatile lui Celentano!!! Faptul ca acest Celentano este impotriva vaccinarii, asta ati lasat? Pai, ce facem, ziarule democrat?