Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” anunță că a fost depășită etapa de laborator pentru reluarea producției de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente concepute și produse în România până în 2012. Scopul cercetătorilor este ca produsul să ajungă pe piața de suplimente alimentare, dar și ca tratament injectabil. Prin urmare, Polidinul va fi fabricat și comercializat sub forme mai atractive pentru diferitele categorii de populație.

„În acest scop, s-a dezvoltat și modernizat procesul de fermentație bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convențională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate). Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obține capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleț (POLIDIN –O) și spray nazal (POLIDIN-N). Prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se dorește ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populație (copii, adulți, vârstnici)”, au anunțat reprezentanții Institutului.

Specialiștii anunță că vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piață și sub formă de medicament cu administrare injectabilă. Toate activitățile se desfășoară în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut, în cadrul unui proiect al Ministerului Apărării Naționale.

Polidin este un medicament imunomodulator care a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1966 și produs până în 2012. Este un preparat polibacterian, fiind destinat administrării injectabile, asemenea unui vaccin. Preparatul era utilizat pentru stimularea rezistenței antiinfecțioase a organismului, fiind utilizat, de asemenea, și ca tratament adjuvant în infecțiile căilor respiratorii, uro-genitale, chiar și în cazul gripei.