Dacă în trecut era nevoie de înscrierea în audiențe pentru a ajunge să interacționezi cu oamenii politici, dezvoltarea platformelor online a făcut ca interacțiunea să fie la un click distanță. Acum, orice cetățean cu acces la internet poate să contacteze, să scrie, să semnaleze, să trimită mesaje și să comenteze direct pe paginile de social media ale politicienilor care îi reprezintă (sau nu).

Unii dintre reprezentanții sălăjenilor au înțeles din timp importanța interacțiunii cu electoratul sau cu potențialii alegători, astfel că au achiesat destul de repede la platformele de socializare. Alții sunt mai ”proaspeți”, cel puțin pe zona de online. Însă este foarte clar că, deși au la dispoziție mai multe platforme, primează prezența pe Facebook. Și aici vom arunca o privire să vedem cum se descurcă politicienii noștri pe paginile lor.

Parlamentarii sălăjeni în online

Avem patru deputați în Parlamentul României: Lucian Bode (PNL), Florian Neaga (PSD), Alin Prunean (USR-PLUS) și Seres Denes (UDMR).

Lucian Bode, deputat PNL și ministru de Interne, este parlamentarul cu cea mai veche pagină de Facebook – pagina oficială a fost creată în 12 mai 2012. Are și cele mai multe aprecieri – 23.379. Diferența dintre Bode și ceilalți deputați sălăjeni o putem pune și pe faptul că a înțeles cât de importantă e promovarea online și interacțiunea cu potențialii alegători, dar și pe vizibilitatea acestuia la nivel național. Să nu uităm, totuși, că a fost ministru al Energiei în cabinetul Ungureanu, iar după ultimele alegeri parlamentare a fost ministru al Transporturilor și, acum, este ministru de Interne. Dinamica paginii este clară – orice postează ministrul suscită interes, iar reacțiile sunt în cele două direcții – pozitive sau negative, indiferent dacă postează de câini antrenați, de pompieri salvatori sau de polițiști.

Florian Neaga, doctor și deputat PSD de Sălaj aflat la primul mandat în Parlamentul României, și-a creat pagina de politician abia în 23 octombrie 2020, adică în pragul alegerilor la care a candidat. Interesant e că, deși era implicat politic în PSD cu mult înainte, nu a fost un personaj accesibil pe social-media. Așadar, candidatul PSD la Camera Deputaților își deschide pagină oficială de Facebook abia în apropierea alegerilor și de atunci a reușit să adune 6.303 aprecieri. Pagina sa nu epatează prin postări, din când în când apărând mesaje cu ocazia diferitelor sărbători și rar câte o luare de poziție publică. După felul în care sunt scrise postările, probabil sunt postate de consilieri sau consultanți, iar feedback-ul vine în mare parte de la membri și simpatizanți de partid. Pagina nu suscită interes major, poate din cauza postărilor lipsite de substanță politică sau, poate, pentru că dincolo de intrarea în politică, deputatul Neaga este încă văzut ca doctor în comunitate.

Alin Prunean este deputat USR-PLUS, aflat tot la primul mandat, ca doctorul Neaga. Și-a creat pagina oficială de politician puțin mai devreme, în 31 iulie 2020, și a reușit să strângă până acum 5.233 de aprecieri. Chiar dacă are mai puține like-uri decât colegul său de la PSD, pagina lui Prunean este mai dinamică, are mai multe postări și distribuiri pe teme naționale și locale, care suscită mai mult interes din punct de vedere politic.

Seres Denes de la UDMR este probabil cel mai vechi parlamentar din țară. Are pagină oficială de Facebook din 12 octombrie 2016 și a reușit să adune doar 871 de aprecieri. De ce? Probabil și pentru că se adresează unei comunități restrânse, cea maghiară, poate și pentru că e un personaj politic mai discret, cel puțin în ultimii ani. Sau, poate, pentru că se vede clar că nu e Seres Denes cel din spatele contului – distribuiri și postări generaliste făcute doar să fie acolo, să bifeze activitatea online, cam în stilul colegului său de la PSD.

În ceea ce privește Senatul, aici avem doi reprezentanți – Kovacs Irina de la UDMR și Cristian Viașu de la USR-PLUS, amândoi aflați la primul mandat.

Kovacs Irina de la UDMR și-a creat pagina oficială de Facebook în 27 martie 2020 și a reușit să adune 4.767 de aprecieri. Postările – fie că reflectă propria activitate, fie că sunt redistribuiri ale colegilor săi de formațiune politică, creează o dinamică bună a paginii de politician, chiar dacă mesajele sunt în mare parte în limba maghiară. Este, de fapt, o caracteristică a tuturor politicienilor UDMR – să posteze pe paginile oficiale, indiferent de funcția pe care o dețin în structurile statului, în limba maghiară. Puțini dintre ei își dublează postarea din limba maternă și în limba română, pentru publicul larg. Uneori Kovacs Irina o face, probabil când consideră că mesajul pe care vrea să-l transmită are o adresabilitate mai largă.

Cosmin Cristian Viașu, senator USR-PLUS, are pagina oficială din 26 ianuarie 2021. Este cea mai nouă pagină de politician a reprezentanților sălăjeni în Parlamentul României, dar și cea mai slab apreciată – doar 615 like-uri. Ca profil al postărilor se apropie de cea a lui Florian Neaga de la PSD, cu mesaje generate de sărbători sau comemorări. Însă are și unele postări interesante, care se vor explicative, cu privire la calitatea de parlamentar. Deocamdată, însă, pe zona de online este cea mai slabă prezență.

Sălăjeni la Bruxelles

Distanța dintre Sălaj și Bruxelles este mare, însă pe Facebook alegătorul poate avea acces la europarlamentarii săi cu un click. Și avem în Parlamentul European câțiva reprezentanți care se mișcă și foarte bine în zona de online.

Dacian Cioloș, originar din Zalău, este copreședinte al USR-PLUS și liderul Renew Europe, una dintre importantele grupuri politice din cadrul Parlamentului European. Pagina sa de Facebook are vechime, a fost creată în 9 aprilie 2010, imediat după ce a fost desemnat comisar european. Până acum a reușit să adune 407.119 de aprecieri, iar postările sale suscită interes maxim indiferent de tema aleasă. Este avantajul implicării sale în politica mare, europeană, dar și națională.

Corina Crețu, a cărui familie provine din Năpradea, Sălaj, a fost și ea comisar european, după Dacian Cioloș. Pagina sa de Facebook a fost creată 5 septembrie 2013 și a reușit să adune 66.423 de aprecieri. În ultima vreme nu este chiar foarte activă în politica națională, iar postările sale nu reușesc să-i crească vizibilitatea. Poate și faptul că nu reprezintă o miză majoră în politica națională, precum Dacian Cioloș de exemplu, nu o face atractivă pentru utilizatorii de Facebook.

Cristian Terheș, un alt europarlamentar cu origini zălăuane, a apărut pe online înaintea alegerilor care l-au trimis la Bruxelles – în 25 martie 2019. A reușit să adune 19.191 de aprecieri, iar pagina sa este un amalgam de postări conspiraționiste și revoluționare, cu reacții de toate felurile din partea urmăritorilor. Foarte activ pe online, Cristian Terheș își face imagine din orice subiect al zilei, păstrând totuși linia asumată de conservator și alunecând spre abordări extremiste. Însă prinde la o parte a urmăritorilor săi și va fi curios de urmărit evoluția acestuia.

Daniel Buda este originar din Păușa, Sălaj, președinte PNL Cluj și membru în Parlamentul European. Pe Facebook, este prezent din 18 noiembrie 2013 și a reușit să adune 27.916 aprecieri. Dintre repezentanții cu origini sălăjene la Bruxelles este europarlamentarul a cărui frecvență pe Facebook este impresionantă, având postări de informații și luări de poziție cel puțin o dată pe zi. Fără să beneficieze de vizibilitate în funcție europeană ca Cioloș sau Crețu, nici de poziții importante la nivel național precum Bode sau Cioloș, reușește, totuși, prin frecvența postărilor, să construiască o imagine interesantă pe zona de online.

Ionel Ciunt pe Facebook

Pe Ionel Ciunt, liderul PSD Sălaj, nu putem să-l plasăm în categoriile de parlamentari sau europarlamentari și-i dedicăm un subcapitol special, pentru că este singurul lider de partid care este și primar de municipiu. A apărut pe Facebook înainte de alegerile locale când și-a câștigat primul mandat de primar – în 7 martie 2016. De atunci, a reușit să adune 5.198 de aprecieri. Postările lui sunt de interes local, pentru că este edilul municipiului reședință de județ și acumulează simpatii sau antipatii, în funcție de activitatea sa. E activ online, atât cu postări privind lucrările din oraș, cât și cu mesaje religioase, cu toate că acest aspect se potrivește ca nuca în perete cu doctrina socialistă a partidului pe care-l conduce. Însă, per ansamblu, are o pagină oficială activă, care este urmărită.