Personalul medical scapă de obligația de a face teste periodice pentru depistarea infecției cu covid-19 pe cheltuiala proprie.
“Argumentele și presiunile Sanitas au dat rezultate: Personalul medical nevaccinat nu va fi obligat să se testeze periodic pe banii proprii! Ministrul Sănătății renunță la actul normativ pe care îl propusese guvernului, în acest sens, cu două luni în urmă! Pe 9 August Federatia Sanitas a făcut publice rezultatele primei evaluări reale a situației vaccinarii salariaților din Sănătate! Acestea au demonstrat ca măsurile propuse de Ministrul Sănătății sunt exagerate și nejustificate! Împreună suntem mai puternici!”, e mesajul transmis de Federația Sanitas Sălaj.
Sanitas: Rata vaccinării în Sănătate este de două ori și jumătate mai mare decât rata vaccinării în România!
În demersul lor de a explica de ce testarea angajaților nevaccinați din Sănătate pe banii lor nu e o măsură corectă, sindicaliștii afirmă că acest sector de activitate stă cel mai bine, la nivel național, în ceea ce privește imunizarea.
“Rata medie a vaccinării împotriva COVID-19 în Sănătate este de aproape două ori și jumătate mai mare decât rata vaccinării în România! (…) În baza datelor colectate, putem concluziona că numărul personalului imunizat prin vaccinare sau în urma trecerii prin boală este foarte aproape de valoarea procentuală necesară atingerii acelui nivel numit <imunizare în masă> sau <imunizare de turmă>. În consecință, considerăm că în interiorul categoriei de populație <salariați în sistemul sanitar public> pericolul transmiterii și infectării este minim. Dacă raportăm aceste date la cele făcute publice de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, constatăm că rata procentuală medie de vaccinare a angajaților din sănătate (60,14%) este de aproape două ori și jumătate mai mare decât rata de vaccinare a întregii populații din România (25,67%). Este și acesta un argument în plus pentru a demonstra că personalul angajat în Sănătate nu reprezintă un risc major de infectare! Să nu ignorăm nici faptul că angajații din Sănătate lucrează într-un mediu protejat: poartă echipament și se protejează prin toate mijloacele specifice, fiind mai puțin probabil să transmită boala. Mai mult, 3,69% din numărul de salariați au trecut prin boală, astfel că beneficiază de o imunitate celulară puternică, mai valoroasă și mai îndelungată. Prin urmare, toate aceste date și argumente susțin punctul de vedere al Federației Sanitas conform căruia nu se justifică emiterea unui act normativ care să oblige angajații din Sănătate la vaccinare sau la testarea periodică pe banii salariaților! O campanie mai coerentă, mai bine țintită și mai bine documentată, desfășurată de autorități, ar putea fi o soluție mai corectă și mai onestă pentru creșterea numărului de vaccinați anti covid-19, atât în sistem, cât și la nivelul întregii populații”, spun sindicaliștii.
Ministrul Sănătății a abandonat ideea testării medicilor pe cheltuiala lor
În luna iunie, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că personalul medical nevaccinat se va testa pe cheltuiala proprie împotriva covid-19.
“Personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, explica atunci ministrul Ioana Mihăilă.
În iulie, ministrul Sănătății anunța ca sigură introducerea acestei măsuri, afirmând că, deși sindicaliștii din Sănătate se opun, Colegiul Medicilor susține un astfel de demers.
Ordinul de ministru ar fi urmat să prevadă testarea săptămânală obligatorie a personalului medical nevaccinat, pe cheltuiala proprie.
Doar că, deși subiectul a fost discutat în spațiul public timp de două luni, proiectul de Ordin de ministru, despre care Ioana Mihăilă spunea că e finalizat, nu a mai fost publicat niciodată în transparență decizională.
Zilele trecute, Ministerul Sănătății a anunțat că va merge pe varianta unui proiect de lege, care va fi trimis la Parlament. Când anume, nu se știe.
Testarea periodică obligatorie a personalului medical nevaccinat, pe cheltuiala proprie, a fost o măsură susținută de asociațiile de pacienți și bolnavi cronici din România.
“Atâta timp cât mie, ca pacient, mi se cere să mă testez sau să mă vaccinez pentru a fi internat într-un spital, eu cred că pot să am aceleași pretenții și din partea personalului medical. Este dovadă de respect și este dovada că pun siguranța celui de lângă mine mai presus de siguranța mea. Iar aici cred că noi am pierdut acești 7 ani de acasă. Cu părere de rău o spun, dar am pierdut aceste lucruri”, a declarat, pentru Hotnews, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
În prima zi a acestei săptămâni, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Zalău, procentul medicilor care s-au vaccinat era de 64,64 la sută, toți primind deja ambele doze. În rândul asistenților medicali, procentul este de 65,86 la sută. Infirmierii sunt vaccinați în procent de 61,68 la sută. Îngrijitorii de curățenie sunt vaccinați în proporție de 79,47 la sută, brancardierii în procent de 62,74 la sută, registratorii medicali în procent de 74,46 la sută, iar la categoria „alt personal cu studii superioare” gradul de vaccinare este de 75 la sută.