Zerul este acea zeamă gălbuie, acrișoară și ușor tulbure, care rămâne atunci când brânza proaspătă este pusă la scurs. Păstorii îi cunosc deja toate tainele și știu că acest lichid miraculos întărește plămânii, revigorează trupul și ține bolile departe de om sau animal, dar numai atunci când este consumat în stare proaspătă.
Hipocrate a folosit zerul pentru a vindeca rănile, pentru a trata problemele stomacale sau intestinale și pentru a ține sub control anumite boli. Zerul poate face minuni pentru sănătatea ta, indiferent de vârstă. Acesta este bogat în albumină, magneziu, fosfor, fier, zinc, cobalt, mangan, vitamine, enzime și aminoacizi importanți. În plus, zerul are un conținut scăzut de calorii, iar în 100 de mililitri de zer se găsesc doar 2 calorii.
Dacă îți place să faci sport și, totodată, încerci să slăbești, ar trebui să introduci zerul în dieta zilnică. Este bogat în electroliți, menține corpul hidratat și furnizează energie. Zerul este un ingredient major în producția de proteine, pe care sportivii le folosesc ca și suplimente. Acesta ajută mușchii să se refacă mai repede. De asemenea, este bun pentru nervi, deoarece scade glicemia și tensiunea arterială.
Zerul este un remediu natural pentru digestie. Reduce numărul de bacterii acumulate în intestine și reglează nivelul ph-ului din stomac. Este recomandat celor care suferă de constipație, balonare, crampe și inflamații intestinale. Acest vechi remediu popular poate ajuta, de asemenea, la eliminarea stresului și a toxinelor din organism, la scăderea hipertensiunii arteriale și la evitarea supraalimentării.
Ficatul curat este cheia unei sănătăți bune, iar zerul are capacitatea de a curăța perfect acest organ. Dacă suferiți de boli hepatice, se recomandă consumul regulat de zer. Această băutură miraculoasă conține beta-lactoglobuline, care furnizează organismului un aminoacid numit BCAA, care ajută foarte mult în stadiile avansate ale bolilor hepatice. De exemplu, pacienții cu ciroză pot trăi mai mult și mai bine dacă li se administrează aminoacidul BCAA, spun experții. Pe de altă parte, alfa-lactaalbumina care se găsește în zer este bogată în triptofan, despre care este cunoscut faptul că reglează somnul și îmbunătățește starea de spirit.
Imunoglobulinele și lizozomii din zer întăresc sistemul imunitar. Lactoferina protejează ficatul predispus la inflamații. Zerul este, de asemenea, bogat în cisteină, de care organismul nostru are nevoie pentru că produce glutation, un antioxidant puternic, care ține departe infecțiile de orice fel și toxinele. Glutationul ajută la tratarea problemelor precum: afecțiunile tiroidiene, inflamațiile cronice, scleroza multiplă sau boala Parkinson.
Alte efecte benefice ale zerului sunt: susține funcția renală, ajută la accelerarea metabolismului, ajută la scăderea colesterolului, este potrivit pentru femeile gravide pentru că aduce aport de calciu, are efecte anti-inflamatorii, deci este potrivit pentru persoanele cu pielea sensibilă și cu tendințe acneice, hidratează pielea și o netezește, reglează ph-ul.