Cultivatorii care intenționează să facă sere și solarii sau depozite și hale de procesare a legumelor au posibilitatea să acceseze 150 de milioane de euro, din fonduri europene, în următorii 2 ani de zile, a declarat marți, într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

“Trebuie știut că, pe lângă acest program de minimis (legume în spații protejate), există sprijinul cuplat vegetal-4.600 euro/ha, iar în luna septembrie, vom lansa măsura 4.1 cu o sub-măsură distinctă pentru legumicultură. Sunt 100 de milioane de euro în următorii 2 ani pentru construcția de sere și solarii și 50 de milioane de euro pentru depozitare și procesare doar pentru legumicultură și cartofi. Iată că, în următorii doi ani, toți cei care doresc să facă sere și solarii sau depozite și procesare au această posibilitate să acceseze cele 150 de milioane de euro. Sigur că aici încercăm să încurajăm cooperativele și membri cooperatori care vor avea intensitate de sprijin mai mare. Acest lucru, practic, va duce la o formă de organizare care să le permită să funcționeze pe piață, astfel încât să aibă o producție predictibilă cu niște contracte ca să le confere posibilitatea de a-și face și de a-și vinde toată producția. Despre asta este vorba: o relație contractuală, astfel încât să ai o producție vandabilă și la un preț de cost și de vânzare, cunoscut înainte”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul a mai vorbit în cadrul conferinței și despre cunoscutul program “Tomata”, care a fost înlocuit anul acesta cu programul “Legume în spații protejate”, cu ajutorul asociațiilor de lugumicultori.

“Noi am avut des întâlniri cu asociaţiile de legumicultori, şi cu cele mai mari şi cu cele mai mici, şi când am schimbat acest program şi l-am dus în toamnă pentru că circuitul legislativ a fost prea lung, dar am avut şi întâlniri legate de modul de organizare al legumicultorilor şi cum ar ajunge ei cu produsele pe piaţă într-un mod cât mai echitabil şi mai echilibrat. Am făcut chiar şi o întâlnire cu retailerii şi urmează să mai avem întâlniri între legumicultori şi retaileri, în care noi, Ministerul Agriculturii să fim arbitrii, pentru că nu putem să fim altceva decât arbitri”, a transmis Adrian Oros.

Controlul în cadrul acestui program va fi efectuat de către reprezentanții APIA, care vor verifica dacă aceste culturi există, iar cei din cadrul Direcțiilor Agricole vor evalua producția rezultată. Scopul principal al acestui program este acela de a stopa piața neagră a legumelor.

Până la data de 20 iulie 2021, pentru programul “Legume în spații protejate” au depus cereri de înscriere 14.239 beneficiari, pentru o suprafață de 1.532,2 hectare. Cuantumul sprijinului în cadrul acestui program este de 2.000 de euro/1000 mp și se referă la cei care cultivă roșii, ardei, vinete și castraveți.