Monumentul lui Mihai Viteazul din Guruslău a găzduit duminică, 1 august, tradiţionala manifestare dedicată ultimei victorii a domnitorului, din 3 august 1601, la eveniment fiind prezenţi oficialităţi locale şi judeţene.
“Suntem astăzi, aici, pe dealul Guruslăului, într-un loc încărcat de istorie şi impregnat de geniul artistic al sculptorului Victor Gaga, fiul lui Paul Gaga – participant, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.O lucrare de artă monumentală, pentru o personalitate monumentală – Mihai Viteazul, domnitorul care a reușit să stăpânească pentru scurt timp, între 1599 şi 1600, cele trei state medievale – Țara Românească, Transilvania și Moldova, reunite, trei veacuri mai târziu, în România modernă. Astfel, voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.Dacă vorbim de Mihai Viteazul, vorbim de o personalitate emblematică pentru ceea ce reprezintă astăzi România, un strateg desăvârşit şi un vizionar al vremurilor sale. O demonstraţie a geniului său militar este şi evenimentul pe care îl marcăm astăzi, respectiv bătălia de Guruslău, ce a avut loc între două armate, cea a lui Mihai Viteazul, împreună cu Giorgio Basta pe de o parte și cea a lui Sigismund Báthory pe de altă parte. Noi, în Sălaj, îi cinstim memoria în fiecare an, la început de august, pe locul unde a obţinut ultima sa victorie, lângă monumentul conceput de Victor Gaga. Glorie eternă eroilor neamului!”, a precizat, în cuvântul său, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma.
“Se împlinesc 420 de ani de la strălucita victorie obținută pe dealul Guruslăului de Mihai Viteazul împotriva lui Sigismund Bathory. Am depus, astăzi, la Monumentul de la Guruslău, o jerbă de flori, pentru a cinsti memoria marelui conducător, primul unificator al celor trei țări române. Pentru că, așa cum spunea și istoricul Nicolae Iorga, <de la 1600, niciun român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică>”, a fost mesajul lui Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.
Festivitatea a inclus o slujbă religioasă, o depunere de jerbe la monument şi s-a încheiat cu defilarea plutoanelor de militari, pe muzica Fanfarei “Promenada” a primăriei Zalău.
Monumentul a fost inaugurat de fostul președinte al țării, Nicolae Ceaușescu.