Reprezentanții Primăriei Zalău și cei ai Companiei de Apă Someș S.A. au ieșit la rampă cu acuzații și explicații, în timp ce populația se spăla la lighean.
După ce administratorul public al Zalăului, Călin Forț, a criticat în spațiul public Compania de Apă că aceasta ar fi știut de doi ani de zile de existența unor defecțiuni la rețea pe strada Gheorghe Doja din municipiu dar nu a intervenit pentru a le remedia, CAS Someș se apără și neagă aceste acuzații. Mai mult, directorul Marcel Zaharia afirmă că municipalitatea și Compania de Apă Someș, Sucursala Zalău, au semnat încă din 2019 un protocol care prevedea unele reparații pe această stradă, doar că administrația locală nu a mai furnizat materialele necesare, așa cum era stipulat în înțelegere.
“Urmare a declarațiilor publice ale administratorului public al Muncipiului Zalău, Călin Forț, Compania de Apă Someș SA, Sucursala Zalău, face următoarele precizări: Compania de Apa Somes NU a avut la cunostință niciodată de existenta unui defect pe strada Gheorghe Doja, zona Brădet, cu atât mai puțin de existența unui defect care să fi fost semnalat de doi ani. În general, Compania de Apă Someș ierarhizează de pe o zi pe alta intervenția la anumite avarii în functie de gravitatea lor, dar niciodată nu a amânat remedierea unei avarii.
Compania de Apă Someș a avut la cunostință de faptul că rețeaua de alimentare cu apă din zona străzii Gheorghe Doja necesita reabilitare generală, motiv pentru care a acționat pe două căi alternative: a cuprins cu prioritate reabilitarea rețelei de apă din zona Brădet în contractul de lucrări la rețele (CL17) în cadrul proiectului major POIM Cluj-Sălaj cu cofinanțarea Uniunii Europene, contract în procedură de achiziție în curs, dar în ideea că lucrarea avea o prioritate mai mare și în eventualitatea unei temporizări a procedurii de achiziție publică pe POIM, a inițiat și demersuri de reabilitare mai expeditivă a unei porțiuni a rețelei de pe strada Gheorghe Doja, pe baza unei colaborări cu Primăria Municipiului Zalău. Astfel, în cursul lunii februarie 2019, Compania de Apă Someș SA, Sucursala Zalău, a transmis o adresă oficială primăriei prin care se stipula că reabilitarea rețelei de apă de pe strada Gheorge Doja se poate realiza pe baza de protocol semnat cu Primăria, protocol care urma să stipuleze că autoritatea locală va pune la dispoziție materialele necesare lucrării. Adresa a fost însoțită de lista cu materialele necesare lucrării. În data de 29 mai 2019, acest protocol a fost semnat între Compania de Apă Someș SA, Sucursala Zalău și Primăria Municipiului Zalău, pentru lucrarea <Înlocuire porțiune conductă de apă pe strada Gheorghe Doja> din municcipiul Zalău, pe o lungime de 330 m, precizându-se că lucrarea se va executa de Sucursala Zalău a Companiei, după primirea materialelor de la Primăria Zalău, în cursul anului 2019. Din cauze obiective independente de Compania de Apă Someș, lucrarea de reabilitare pe baza protocolului nu a putut să fie realizată, urmând astfel să fie realizată în cadrul mai larg al contractului de lucrări rețele în Zalău, prin programul POIM Cluj-Sălaj”, spune directorul Companiei de Apă Someș SA, Sucursala Zalău, Marcel Zaharia.
Replica vine după ce conducerea Primăriei Zalău a atacat Compania de Apă Someș S.A., Sucursala Zalău, făcând-o direct responsabilă pentru faptul că cetățenii au stat câteva zile fără pic de apă la robinete și acuzând-o de nepăsare.
Într-o postare în mediul online, administratorul public al orșului, Călin Forț, susținea că, înainte ca primăria să asfalteze strada Gheorghe Doja, cei de la Compania de Apă au promis că vor remedia defecțiunea cu pricina din fonduri proprii, dacă nu găsesc altă sursă de finanțare, iar problema se știa încă de acum doi ani, a afirmat Călin Forț.
Pe de altă parte, citat de presa locală, primarul Ionel Ciunt a afirmat că îi va sprijini pe zălăuanii care vor dori să ceară în instanță daune de la Compania de Apă Someș S.A., dacă, din punct de vedere juridic, este posibilă o astfel de acțiune. Edilul a acuzat și el Compania de Apă de dezinteres și nepricepere.
Candidatul la primărie Florin Iordache a intervenit și el în conflict
Florin Iordache, fost lider al PLUS Sălaj și candidat la primărie din partea USR, PLUS și PNL la ultimele alegeri locale, a profitat de situație pentru a ataca administrația locală.
“De minune capacitatea psd-iștilor de a scuipa primii și a se cățăra pe necazul oamenilor rămași fără apă, pentru a împrăștia ura în oraș. Compania de Apă este doar <instalatorul> orașului, o companie la nivelul județelor Cluj și Sălaj, ai cărei acționariat sunt primăriile prin intermediul reprezentanților lor legali în <Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic SOMEȘ-TISA>.
Cu alte cuvinte, mai simplu, primăriile din două județe și-au creat un <supra-instalator> care trebuie să le facă treaba după cum le cer proprietarii prin contract.
Toată infrastructura de apă și canalizare se află în proprietatea primăriilor, iar <instalatorul> operează procesul de producție (transportul apei și canalizării) și mentenanța acestei infrastructuri.
Iar acum se pune întrebarea, dacă țevile mele din casă sunt ruginite și curg, tot chem instalatorul să le cârpească de 30 de ani, pierd apa continuu iar la un moment dat pușcă de tot, cine este responsabilul ? Instalatorul poate fi mai bun sau mai rău, îi ia reparația 2 ceasuri sau 4 zile, dar care din voi ați reușit să vă puneți țevile din casă și cazanul pe banii instalatorului? Proprietarul este principalul responsabil pentru investiții și o poate face din bani de la guvern (la cererea proprietarului, care a stat 8 ani în guvern), din fonduri europene (la cererea proprietarului) sau din banii proprietarului”, a scris Florin Iordache pe o rețea de socializare.
La scurt timp după postarea mesajului, social democratul Alin Demle, consilier județean, l-a acuzat că ia apărarea Companiei de Apă deoarece aceasta e condusă de un liberal, iar fiul lui Florin Iordache ar fi membru al acestei formațiuni politice.
Nerușinarea liberalilor de la apă someș nu are limite, atacă primăria care a accesat fonduri europene pt modernizarea străzilor dar ei nu au fost în stare să aceeseze fonduri europene ot modernizarea rețelei de apă .
Mesajul meu este ca totul a fost extraordinar, promptitudine, profesionalism, un primar competent, u administrator pe masura!
Și ultimul zălăuan știe că avaria s-a produs pe aducțiunea Vârșolț- Zalău, în administrarea Apă Someș, primăria nu are nimic cu avaria. Evident, vinovați sunt liberalii care au dat igo zăluan la cluj. Întrebarea din titlu nu are sens !
De vina ptr respectiva situație de PNL și usr plus, in frunte cu Iohanis, Orbán, Câțu, barna, Cioloș, ianchis Dinu , etc! Nu are rost sa căutam vinovații in alta parte!!! Rusine!!!
DA,ADEVARUL ESTE CA PRIMARIILE SANT RESPONSABILE PT,INFRASTRUCTURA DE APA,CANALIZARE !!! FELICITARI PRIMARULUI PT. CE A FACUT PT. ZALAU ,DAR OARE N-AR FI FOST PRIORITARA INFRASTRUCTURA APA ,CANALIZARE ????!!!!! DE ASEMENEA SUNT STRAZI EX.( A. IANCU ) DECLARATE FINALIZATE,DAR DE FAPT S-AU FINALIZAT DOAR DOUA PARTI DIN STADA . OARE ACESTE LUCRARI CARE COSTA MULTI BANI NU AR TREBUI VERIFICATE BINE PT, A NU AVEA SURPRIZE ???!!!
Mai sapati baieti !!! pana dati de apa
Nu liberalii au mutat igoul la cluj .
Este o echipa din lumea veche: partid-securitate, care il include si pe un anume mark.
Ideea in sine nu a fost rea; si nu este: se visa la anticiparea euroregiunilor !
S-au asociat: CJ Cluj, CJ Salaj, si consiliile primariilor. Ce a urmat este discutabil.
Abia acum aduc apa de la Tarnita in Salaj, pe o teava mica si fara a avea o retea de rezervoare in teritoriu.
Prin metoda plagiatelor copy-paste, toate localitatile trebuiau sa aiba pana in 2020 retea de apa-canal si statii de epurare. Insa la noi, nu-i tarziu niciodata.
Despre: Zalau, e o alta poveste, de aia cu cocoshu rosu…