Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale – Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Maria Mareş şi inspectorul general de stat al Inspecţiei Muncii – Dantes Nicolae Bratu au efectuat, vineri, 4 iunie, o vizită de lucru în judeţul Sălaj. Aceştia au vizitat în prima parte a zilei, alături de prefectul Dari Toma şi subprefecţii Andrea Suciu-Ciortea şi Virgil Ţurcaş, producătorul de ferestre şi uşi din tâmplărie PVC cu geam termopan Silcar Prod SRL, una din companiile implicate activ în dezvoltarea comunității locale, prin derularea de parteneriate în domeniul învățământului dual cu Liceul Mihai Viteazu Zalău și Consiliul Județean.

Ulterior, oficialii au avut, în sala Porolissum a Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri din judeţ, urmată de o întrevedere a ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale – Raluca Turcan cu directorii instituţiilor deconcentrate din subordinea ministerului.

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, prezent la întâlnirea pe care ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Maria Mareş, şi inspectorul general de stat al Inspecţiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu, au avut-o cu reprezentanții mediului de afaceri din județ, a subliniat deschiderea reală pe care instituția o manifestă față de mediul de afaceri, precum și disponibilitatea de a intermedia dialogul între întreprinzătorii din județ și Guvern.

Vizita s-a încheiat cu o conferinţă de presă la sediul Instituţiei Prefectului Sălaj.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre procesul de evaluare a dosarelor de pensii, apreciind activitatea desfășurată de Casa Județeană de Pensii Sălaj.

“Discuțiile pe care le-am purtat, la Zalău, cu reprezentanții Casei Județene de Pensii Sălaj îmi confirmă faptul că efortul național de evaluare a dosarelor de pensii are susținere în structurile locale, însă una dintre intervențiile esențiale în perioada imediat următoare va fi procesul de recrutare pentru personal suplimentar, angajat pe o perioadă determinată pentru operațiunile de evaluare. La nivel național am ajuns deja la 310 000 dosare evaluate, în condițiile în care am început acest proces cu resursele modeste existente la nivelul caselor teritoriale din toată țara”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul a adăugat că anul viitor va fi finalizat și procesul de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât oamenii să aibă acces mult mai ușor la documentele lor.
“Ne-am propus ca, în a doua parte a anului viitor, să finalizăm digitalizarea tuturor celor 5 milioane de dosare din România, iar pentru a atinge acest obiectiv, resursa umană actuală – 1 300 de angajați la nivel național – nu este suficientă. Spre comparație, ultimul proces similar realizat în România a presupus verificarea a 1 milion de dosare în aproximativ 5 ani, în perioada 2005 – 2010. Prin PNRR, vom avea finanțare de 100 de milioane euro pentru a susține atât procesul de digitalizare a dosarelor de pensii aflate în plată, cât și dotarea cu echipamente și servicii electronice a Casei Naționale de Pensii Publice și a structurilor teritoriale, ceea ce va facilita atât relația cu beneficiarii, cât și accesul acestora, online, la toate informațiile din propriul dosar de pensie”, a explicat ministrul Muncii.

Lucian Bode a venit cu vești despre centura Zalăului și proiecte de investiții din județ

“Am salutat faptul că mediul de afaceri din județul Sălaj este puternic angrenat în proiecte de susținere a comunităților locale și am subliniat încă odată angajamentul ferm al Guvernului Cîțu în direcția relansării economice prin promovarea investițiilor. Redresarea și consolidarea unei economii competitive și performante depinde de parteneriatul cu mediul de afaceri, care în ultimul an a dus greul din punct de vedere al adaptării la noul context pandemic fiind adevărații eroi ai economiei românești. Programul de reforme a marilor sisteme publice asumat de către Guvern va fi temelia pentru relansarea economică și sunt convins că această abordare curajoasă va elimina din constrângerile care încorsetau mediul de afaceri. În cadrul întâlnirilor de azi am dat și câteva vești bune pentru sălăjeni. Prima este legată de proiectul de investiție VO Zalău, care a mai parcurs o etapă importantă. Astfel, ieri (joi, n.red.), în ședința de Guvern a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care sunt scoase 12,36 ha de teren împădurit din circuitul silvic. Prin rezolvarea acestei probleme amplasamentul este eliberat de sarcini iar antreprenorul poate lucra nestingherit. Cu toții ne dorim ca acest proiect să avanseze conform graficului de lucrări fiind un obiectiv care va impulsiona mult dezvoltarea regiunii, alături de Autostrada Transilvania. Cea de-a doua veste bună vizează semnarea de către CNI a contractelor pentru 4 proiecte de investiții în dezvoltarea infrastructurii sociale și sportive din județul nostru. Este vorba despre investiția din Chieșd unde va fi construit un centru comunitar de asistență socială, precum și alte trei proiecte de investiții din Municipiul Zalău – Construire bazin didactic str Făgetului, Baza sportivă Tip 2 la Clubul Sportiv Școlar Zalău – str. Stadionului și Construire și dotare sală de sport – str. Salcâmilor din Municipiul Zalău. Perioada de implementare a acestor proiecte variază între 9 luni și 12 luni iar valoarea lor totală este de aproximativ 22 de mil de lei. Mă bucur că aceste proiecte de investiție au ajuns în etapa finală, întrând în faza de execuție și îmi doresc, totodată, ca antreprenorii să trateze cu maximă seriozitate aceste contracte, să se încadreze în graficele de execuție, astfel încât cetățenii să se bucure de beneficiile acestor investiții”, a declarat, la Zalău, ministrul Lucian Bode.