Camera Deputaților a adoptat joi, 3 iunie, cu 295 de voturi favorabile, un proiect de lege potrivit căruia copiii cu dizabilități să poată beneficia de extinderea certificatului de încadrare în grad de handicap grav până la împlinirea vârstei de 18 ani, pe baza unor criterii bio-psiho-sociale specifice, în cazul în care le-au fost eliberate anterior, consecutiv, două astfel de documente doveditoare, cu valabilitatea de doi ani. Criteriile privind acordarea acestor certificate vor trebui stabilite printr-un ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Muncii, în cel mult două luni de la aplicarea măsurii.

Această măsură vine în sprijinul părinților acestor copii, care vor scăpa, asfel, de drumurile repetate în fața comisiilor de specialitate. Așadar, părinții copiilor cu afecțiuni permanente (boli degenerative, membre amputate ori autism) nu vor mai fi nevoiți, în baza anoilor prevederi, să se prezinte în fața comisiei pentru a solicita emiterea unui nou certificat de încadrare în grad de handicap grav.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește următoarele: “Termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copii se stabilește ținând cont de situația concretă a copilului din punct de vedere al deficiențelor/afectărilor, limitărilor de activitate și restricțiilor de participare, și este de minimum 6 luni și maximum 2 ani.”

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi semnat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.