Istoria simbolurilor norocoase este fascinantă, și dacă ne învață ceva, este că superstițiile sunt o parte importantă a firii umane. Cel mai adesea, norocul este invocat în timpul jocurilor care implică bani (de unde și apariția jocurilor de noroc). Dacă sunteți curioși de relația dintre jocurile de noroc și pietre prețioase, picioare de iepure, potcoave sau alte amulete pentru atragerea banilor și norocului, găsiți mai jos 15 obiecte considerate norocoase în jurul lumii.

Dar hai să începem cu începutul, unul din cele mai populare simboluri ale norocului din lume:

Trifoiul cu 4 Foi

Din punct de vedere istoric, trifoiul este puternic legat de cultura irlandeză, acesta fiind unul dintre cele mai populare simboluri ale norocului din întreaga lume.

Inițial, trifoiul clasic, cu trei frunze, era asociat cu 17 Martie, Ziua Sfântului Patrick. Acesta simboliza Sfânta Treime creștină: Dumnezeu, Fiul și Sfântul Duh. Atunci când a patra frunză era prezentă, aceasta reprezenta „harul lui Dumnezeu”, iar planta era considerată o amuletă norocoasă.

Statistic, șansa ca cineva să dea peste un trifoi cu patru foi este de 1 la 5076, deci oricine găsea unul era văzut ca fiind extrem de norocos! În zilele noastre, trifoiul devenit o temă foarte populară pentru jocurile de noroc online și unul dintre cele mai frecvent folosite simboluri ale norocului.

Potcoava

Potcoava este unul dintre cele mai puternice simboluri norocoase populare din întreaga lume, adesea asociată cu povești despre noroc și avere.

Originea acestui mit a început cu Sfântul Dunstan. Povestea spune că în loc să-i potcovească calul diavolului, Sfântul l-a potcovit pe însuși Satana. Diavolul și Dunstan au făcut apoi o înțelegere, primul promițând că nu va deranja nicio locuință cu o potcoavă deasupra ușii de la intrare.

Astfel, pentru a nu fi deranjați de Diavol, oamenii au început să-și atârne potcoave deasupra ușilor – o tradiție care rezistă în unele locuri chiar și astăzi. Credința afirmă că fixarea unei potcoave cu deschizătura în sus va colecta tot norocul în forma sa convexă de „U”, în timp ce fixarea acesteia cu deschizătura în jos va face ca tot norocul să dispară.

Statueta cu Buddha Gras

Buddha care Râde, sau Buddha cel Gras, este un călugăr mitologic chinez despre care se crede că aduce bogăție și prosperitate locuințelor care au o statuie cu el. Mulți îl confundă cu Gautama Buddha, fondatorul budismului, dar cei doi nu ar putea fi mai diferiți.

Buddha care Râde este dolofan și fericit,  iar frecarea burții sale ar trebui să le aducă noroc persoanelor care fac asta. Cunoscut și ca Budai sau Hotei, această statuetă a devenit un simbol norocos în contextul cazinourilor și jocurilor de noroc.

Pumnalul Tumi

Tumi este un pumnal ceremonial ornamentat din Peru, considerat adesea simbolul național al acestei țări. Acesta este o amuletă norocoasă pe care peruanii superstițioși o atârnă de perete sau o poartă cu ei pentru a avea o zi deosebit de fericită.

Inițial era folosit pentru a efectua sacrificii religioase și trepanare (o procedură chirurgicală antică care presupunea îndepărtarea unei bucăți de craniu) de către incași și culturile pre-incașe.

Între timp, Tumi a devenit un simbol al protecției și al norocului pentru oamenii care locuiesc în această zonă. El este folosit ca unul dintre cele mai frecvente simboluri norocoase, fiind adesea asociat cu strângerea unei averi.

Mâna Fatimei

Hamsa, cunoscută și ca Mâna Fatimei, Mâna Mariei, Mâna lui Miriam, sau Mâna Zeiței este un simbol popular în Orientul Mijlociu și de Vest, văzut adesea ca o amuletă protectoare și aducătoare de noroc. Acest simbol arată ca o palmă deschisă, cu un ochi în mijloc, iar cei superstițioși cred că neutralizează efectele deochiului.

Islamul interpretează Hamza, adică cele cinci degete ale mâinii, ca pe cei cinci stâlpi ai religiei: credință, închinare, post, milostenie, pelerinaj. Mai mult, o altă interpretare susține că mâna îi aparține lui Fatimei Zahra, fiica profetului Mohammed.

În cultura ebraică, obiectul este văzut ca reprezentarea mâinii lui Dumnezeu, iar cele 5 degete reprezintă cele cinci cărți ale Torei.

În ciuda interpretărilor sale religioase, mulți cred că Hamsa protejează și aduce noroc. Oamenii din Orientul Mijlociu îl consideră unul dintre cele mai eficiente simboluri ale norocului. Este adesea încorporat în bijuterii și folosit în decorațiuni interioare.

Nazar Boncuğu

Nazar este o amuletă menită să reprezinte un ochi albastru, de obicei realizată din sticlă de culorile albastru închis, albastru deschis, alb și negru. Acesta are forma unui cerc sau a unei lacrimi și poate fi găsit din abundență în bazarele pline de viață ale Turciei și în majoritatea localurilor cu tematică turcească din jurul lumii.

Acest tip de amuletă norocoasă se zice că funcționează prin alungarea geloziei oamenilor, a gândurilor negative, a intențiilor rele, etc. și prin protejarea de deochi a celor care o poartă. Pasionații de jocuri de noroc din zilele noastre se bazează pe Nazar pentru a bloca ghinionul și energiile negative ale adversarilor și pentru a atrage norocul în viitor.

Jin Chan

Practicanții Feng-Shui sunt deja familiarizați cu Jin Chan sau Chan Chu, broasca de aur considerată amuletă norocoasă, cunoscută ca un purtător de vești bune și noroc. Mulți folosesc aceste bibelouri pentru a alunga ghinionul.

Conform superstițiilor, această creatură cu trei picioare, cu coadă de mormoloc, cu o pereche de ochi roșu aprins și o monedă în gură, apare în timpul lunii pline lângă gospodăriile care vor primi în curând vești bune, bani sau orice formă de bogăție.

Pasionații superstițioși de jocuri de noroc au tot felul de ritualuri prin care se lasă ajutați de Jin Chan, de la plasarea biletelor de loterie sub bibelou la plasarea bibeloului pe aparatele de sloturi înainte să joace.

Oricare ar fi superstiția ta preferată, important este să nu pui mai mult preț pe ea decât pe activitățile tale de zi cu zi. Este distractiv și poate fi mai ușor să crezi că o serie de practici, obiceiuri, sau simboluri îți poate aduce schimbarea mult visată, dar nu lăsa abstractul sau supranaturalul să-ți controleze viața.