Tarifele practicate de firma de pază a Consiliului Județean – SC Pază Obiective și Intervenție SRL – au fost majorate substanțial, pentru a doua oară anul acesta, urmând ca în scurt de timp să se rezilieze majoritatea contractelor cu privații.

 Este interesantă abordarea administratorilor societății pentru că, la doar câteva săptămâni după majorarea tarifelor, au decis din proprie inițiativă ca de la 1 iunie să renunțe la majoritatea contractelor de prestări servicii de pază pe care le aveau cu diferite societăți private, sub scuza existenței unei legi care plafonează veniturile realizate din contractele cu mediul privat în favoarea contractelor cu instituțiile publice, dar și a controalelor Curții de Conturi. Trebuie precizat că au fost păstrate doar contractele cu Michelin și Cemacon, restul contractelor fiind preluate de o altă firmă de pază, care a preluat și agenții de pază, oarecum sub presiunea beneficiarilor care se obișnuiseră cu personalul SC Pază Obiective și Intervenție SRL.

Pop Emeric spunea că la începutul lunii mai s-au trimis notificări către beneficiarii societății, astfel încât să se încadreze în limita de 20 la sută din realizări de la privați. ”Diferența de 80 la sută din realizări trebuie să vină din contractele cu Consiliul Județean Sălaj și cu instituțiile din subordinea acestuia – Spitalul Județean de Urgență Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și alte obiective din patrimoniul județului”, preciza directorul societății luna trecută.

Dacă în luna ianuarie majorarea tarifelor a fost cauzată de majorarea salariului minim brut pe țară, costul serviciului de pază contractat cu persoane fizice sau juridice ajungând la 3.527 lei lunar de agent (sumă la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată), costul aceluiași serviciu a fost majorat începând cu 1 aprilie 2021 prin votul consilierilor județeni la suma de 3.809 lei plus TVA. Pentru un serviciu de pază cu agenți înarmați, SC Pază Obiective și Intervenție cere acum 3.944 lei de agent, plus TVA, față de 3.652 de lei plus TVA, cât s-a decis la începutul anului. Singurul serviciu pentru care nu s-a modificat tariful este cel de monitorizare a obiectivelor, tariful practicat rămânând la 430 de lei plus TVA, lunar, pentru un obiectiv. Spre deosebire de anii anteriori, așa cum reiese din anexele Hotărârii Consiliului Județean Sălaj nr. 38/ 2021, conducerea firmei de pază cere bani și pentru închirierea unei săli de pe Aleea Năzuinței unde se pot organiza cursuri de calificare, perfecţionare, conferinţe şi simpozioane. Tariful practicat și aprobat este de 10 lei pentru o oră de curs. Și dacă tot am ajuns la cursuri, și tariful pentru cursul de formare în meseria de agenți de securitate a fost majorat de la 430 de lei – tarif practicat începând cu 1 februarie, la suma de 450 de lei de cursant începând cu luna aprilie 2021.

Banii vin la Pază tot din bugetul Județului…

Dacă 80 la sută din realizări trebuie să vină de la instituțiile publice din subordinea Consiliului Județean Sălaj, adică fix de la ordonatorul de credite al SC Pază Obiective și Intervenție SRL, atunci majorarea tarifelor practicate de această societate va afecta în mod direct bugetul DGASPC, al Muzeului Județean, al Bibliotecii Județean, al Spitalului Județean de Urgență Zalău. Instituții cărora tot Consiliul Județean le dă bani ca să funcționeze. Practic, Consiliul Județean dă cu o mână și ia cu alta pentru a-i oferi mai departe firmei de pază. Doar aceasta din urmă este societate pe profit, celelalte instituții depinzând strict de banii alocați din bugetul județului.  Până la rezilierea contractelor cu privații și predarea ștafetei unei alte societăți de pază, SC Pază Obiective şi Intervenţie SRL ne-a obișnuit cu profituri importante, fără să pună presiune pe bugetele altor instituții publice din subordinea administrației județene. Asta pentru că profitul se făcea din contractele cu firmele private, fix acelea reziliate acum. Așa cum am mai scris în Graiul Sălajului, și în anii anteriori exista legea cu privire la proporționalitatea veniturilor societății. Cu toate acestea, s-au păstrat contractele, s-au diversificat serviciile prestate clienților și chiar a fost mult majorat portofoliul de clienți. Numai pe anul 2020 Pază Obiective şi Intervenţie SRL a înregistrat un profit de 1 milion de lei.