Cei trei manageri ai instituțiilor de cultură care aparțin de Consiliul Județean Sălaj au trecut cu bine de evaluările anuale, deși existau zvonuri că noua conducere politică ar dori unele schimbări.
Florica Pop e decisă să se retragă de la Bibliotecă
Potrivit Consiliului Județean, în prezent este în derulare procedura de comunicare a notelor, după care urmează perioada de contestații. ”Rezultatele finale vor fi făcute publice în 17 mai pentru Bibliotecă, 18 mai pentru CCAJS, respectiv 20 mai pentru Muzeu”, spun reprezentanții Consiliului Județean Sălaj.
Pe surse, se pare că toți cei trei manageri au luat note foarte bune, care le dau posibilitatea să-și continue mandatele. Dintre cei trei, Daniel Săuca de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Corina Bejinariu, managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, au trecut de evaluările anuale. Spre deosebire de ei, managerul Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu”, Florica Pop, a avut evaluarea de final de mandat, pe care a trecut-o fără probleme. În mod normal, potrivit legislației, Florica Pop ar putea să depună un proiect de management pentru un nou mandat de trei ani, fără să se organizeze concurs. Cu toate acestea, Florica Pop a precizat pentru Graiul Sălajului că intenționează să se retragă la expirarea contractului de management, respectiv din 5 iunie, anul acesta. ”Ne dorim un concurs și să vină o persoană competentă în domeniul nostru”, a fost singura precizare pe care a dorit să o facă managerul Bibliotecii.
Eroare de organizare a evaluării?
Cum suntem cârcotași de felul nostru, nu am putut să nu observăm câteva inadvertențe în organizarea de către Consiliul Județean a procedurii de evaluare a celor trei manageri. Mai întâi, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, a publicat trei dispoziții privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a evaluării pentru fiecare dintre cele trei instituții de cultură, la începutul lunii aprilie. În dispozițiile nr. 112 și 114, cu privire la evaluarea managerilor de la Bibliotecă și de la Muzeu, se arată: ”Comisia de evaluare, denumită în continuare Comisia, alcătuită dintr-un reprezentant al autorităţii şi doi specialişti în domeniu, se constituie prin dispoziţia preşedintelui. Reprezentantul autorităţii este desemnat prin hotărâre a Consiliului judeţean Sălaj”. În Dispoziția nr. 113 privind Centrul de Cultură și Artă lipsește sintagma: ”Reprezentantul autorităţii este desemnat prin hotărâre a Consiliului judeţean Sălaj”.
Avem astfel asumarea de către Consiliul Județean a faptului ca reprezentanții proprii să se desemneze prin hotărâre de Consiliu Județean în comisia de evaluare de la Bibliotecă și Muzeu. Lucru care nu s-a întâmplat, iar cei doi reprezentanți ai autorității au fost desemnați la comun, tot prin dispoziția președintelui, respectiv prin Dispoziția nr. 132 din 4 mai 2021 și Dispoziția nr. 134 din 4 mai 2021. Practic, președintele CJ Sălaj a încălcat propriile dispoziții anterioare. Dacă evaluările celor doi manageri ar fi fost proaste și s-ar fi ajuns la contestarea în instanță, cei doi manageri ar fi putut acuza un viciu de procedură în organizarea evaluării, iar acestea ar fi trebuit reluate.
Tot în favoarea managerilor am putea interpreta și unele nominalizări în comisiile de evaluare care ar fi putut fi contestate în instanță de către aceștia, dacă s-ar fi ajuns acolo. Regulamentul prevede, de exemplu, că ”Pentru desfăşurarea evaluării managementului instituţiei, la nivelul autorităţii se înfiinţează o comisie de evaluare, în funcţie de specificul instituţiei, formată dintr-un număr impar de membri”. În comisia de evaluare de la Bibliotecă a fost desemnată Doina Cociș, directorul Direcției de Patrimoniu Sălaj, instituție care are treabă cu cultura, dar nu este pe specificul instituției evaluate. Sau, în comisia de evaluare la Centrul de Cultură și Artă a fost desemnat Buțiu Liviu Florin, șef de secție la Școala de Arte “Francisc Hubic” Oradea, acesta fiind pe domeniul de activitate, dar șef de secție, nu manager. Desigur, nu avem pretenția de a afirma că s-au făcut numiri ilegale, ci doar că, în cazul în care managerii evaluați ar fi fost nemulțumiți, ar fi avut portițe create chiar de către Consiliul Județean ca să conteste în instanță procesul de evaluare.
E o poveste.
Verificati ce s-a facut si totul e in regula. Aveti interpretari fortate si subiective si e bine de stiut ca o simpla eroare materiala nu afecteaza o procedura corect desfasurata si legal stabilta.
Un mare balon de sapun partea a doua a articolului. Fara suparare!
Cu pesedistii înainte Dinule pentru asta te-am votat?