“Gradul de neprofesionalism existent la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a atins cote alarmante, iar unul dintre factorii favorizanți ai acestui episod critic în istoria instituției este chiar refuzul reprezentanților ministerului de a organiza și desfășura concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere existente în cadrul structurilor subordonate MAI, situație care persistă de aproximativ trei ani”, spun reprezentanții Sindicatului Europol. Aceștia condamnă numirea de interimari în funcțiile de conducere și cer ocuparea acestor posturi prin concurs.

”Nu mai putem accepta să avem în funcții de conducere incompetenți, analfabeți funcționali sau pile de partid. Pentru că toate consecințele actelor manageriale ale acestor persoane se răsfrâng asupra polițiștilor din stradă”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sindicaliștii atrag atenția că împuternicirea este o procedură cu titlu de excepție, însă ”miniștrii care s-au perindat, au transformat-o în regulă, pentru a-și numi clientela politică pe funcțiile importante”.

“În acest sens, conducătorii vremelnici ai celui ce se dorește a fi cel mai important minister din Guvernul României, abilitat să aplice legea, să constate și să sancționeze orice derapaj menit să încalce prevederile legale, începând cu Carmen Daniela Dan, Ioan Marcel Vela și actualmente Lucian Nicolae Bode au considerat că cel mai bun instrument pentru recompensarea clientelei politice este acela al împuternicirilor pe funcție. Sunt deja arhicunoscute declarațiile din conferințele de presă ale lui Marcel Vela în cadrul cărora afirma că în multe cazuri, împuternicirile din structurile MAI au fost menţinute ca regulă nescrisă pentru ca inspectorii şefi să poată depinde de ministru sau de inspectorul general și că va pregăti un act normativ care transparentizează modul de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere din structurile ministerului.

Ministrul Lucian Bode, acuzat că nu organizează concursuri pentru funcțiile de conducere din structurile MAI

“Ulterior, cu ocazia preluării portofoliului ministerial Lucian Bode a continuat în același registru al atragerii capitalului de imagine precum predecesorul său, spunând că este decis să demareze organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere din structurile MAI pentru eliminarea uneia dintre cele mai mari probleme ce este reprezentată de management. Nimic mai fals, întrucât art. 27 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului prevede în mod explicit împuternicirea pe o funcție de conducere ca procedură de exercitare temporară a funcției până la organizarea concursului. De asemenea, același articol prevede că împuternicirea poate fi dispusă pe o perioadă de maxim 6 luni, dar nu mai mult de 1 an în cazul prelungirii, iar în cuprinsul acestei perioade organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului este obligatorie. Iar singurul motiv pentru care o astfel de procedură nu a fost demarată se pare că este reprezentat de lipsa undei verde pe linie de partid”, explică sindicaliștii.

De altfel, zilele trecute Sindicatul Europol a organizat o nouă acțiune de protest în fața Ministerului Afacerilor Interne, motivând gestul lor prin refuzul ministrului Lucian Bode de a organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere. La protest s-au folosit manechine pe post de marionete, îmbrăcate în uniformă de poliție, “menite să reproducă modalitatea în care oamenii politici controlează actul managerial al pilelor de partid, respectiv al ofițerilor de poliție care sunt împuterniciți sau desemnați pe funcții de conducere în structurile MAI fără susținerea vreunui concurs”.

O altă revendicare a fost modificarea condițiilor de organizare și desfășurare a concursurilor, care în momentul de față se rezumă la un interviu oral pe subiecte profesionale, ce nu poate fi contestat și nici nu reprezintă, în opinia sindicaliștilor, un instrument legitim de a testa capacitățile și competențele celor care vor să fie șefi.

Sindicaliștii spun că îl vor da în judecată pe ministrul de Interne

”Îi vom acționa în instanță pe ministrul Lucian Bode și pe șefii inspectoratelor județene, în contencios, cu obligația de a face, astfel că, în termen de 10 zile de la pronunțarea sentinței, aceștia vor fi obligați să demareze procedurile de ocupare a posturilor vacante prin concurs. Am vrut inițial să facem plângere penală pentru abuz în serviciu, dar dura prea mult instrumentarea dosarelor la Parchet. La instanță avem termene și lucrurile vor merge mai repede. Vom trimite și o adresă la Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru că refuzul de a organiza concursuri pentru posturile de conducere din structurile MAI reprezintă un potențial atentat la siguranța națională. Totodată, vom sesiza și Avocatul Poporului pentru deprecierea calității serviciului public oferit de instituția poliției, prin faptul că în funcțiile de conducere care trebuiau ocupate prin concurs se perindă, de aproximativ trei ani de zile, persoane care nu au competențele necesare. În art. 27 indice 16 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului scrie clar că poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni și că prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul poliţistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului. Iar în cazul postului de conducere temporar vacant, împuternicirea se poate dispune până la încetarea situaţiei care a condus la vacantarea temporară a postului”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, citat de presa națională.

În 27 de județe din România, inspectoratele de poliție sunt conduse de comandanți numiți temporar

Sălajul se numără printre cele 27 de județe din România unde la conducerea IPJ se află o persoană împuternicită să ocupe această funcție.

Comisarul-șef Marius Anton Stupar a fost numit în funcția de inspector-șef interimar la Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj în iunie 2020, pentru o perioadă de 3 luni, prin împuternicire. În toamna lui 2020, prin Ordin de ministru, este împuternicit pentru încă șase luni să conducă poliția sălăjeană.

Anul acesta, în 11 martie, mandatul său de împuternicire a fost prelungit, prin Ordin al ministrului de Interne, Lucian Bode, pentru încă trei luni, termen ce va expira în iunie.

Marius Anton Stupar este din județul Cluj. A condus, în 2012, Poliția Rutieră Cluj, iar din 2013 a fost numit șef al Biroului Autostrăzi din cadrul Brigăzii Autostrăzi a IGPR. Din această poziție a venit, prin împuternicire, inspector șef-adjunct la Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, în perioada în care la conducerea instituției se afla inspectorul șef Florin Mihăilă. După plecarea acestuia, a preluat șefia IPJ Sălaj.