”Zalău, strada 22 Decembrie 89′. Compania de apă efectuează lucrări cu viteza melcului. Ok, bun. Dar nici măcar de sărbători un pic de reabilitare a carosabilului… asta e nesimțire și suntem complici cu toții la asta dacă nu reacționăm. ba mai mult e și joc politic la mijloc că doar intotdeauna primaru e de vină. Azi am aflat și eu că se pregăteşte un amplu proces de judecată împotriva constructorului, fiind mai multe firme de transport, societăti în discuție. În orice caz, măcar sa fie astupat chiar asa greu e?”. Așa sună mesajul unui locuitor al municipiului Zalău trimis redacției noastre, prin care vrea să atragă atenția asupra faptului că lucrările efectuate pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din oraș dau mari bătăi de cap locuitorilor în privința accesului la proprietăți, dar și conducătorilor auto care tranzitează orașul.
Este adevărat, după cum recunoaște și cetățeanul nostru, că de aceste lucrări este nevoie, că oamenii suportă disconfortul. Dar cu limită. Iar problema apare atunci când muncitorii care execută lucrarea lasă zile întregi șanțuri neacoperite, mai ales atunci când lucrările se stopează pentru câteva zile din diverse cauze. Așa cum s-a întâmplat, de altfel, în perioada sărbătorilor pascale care tocmai s-au încheiat. Muncitorii care au efectuat lucrările pe strada 22 Decembrie au lăsat până după Paști șanțuri transversale în carosabilul de pe strada Crasnei că doar sărbătorile au fost pentru toată lumea și nu au mai apucat să facă drumul cât de cât practicabil pe perioada zilelor libere. Situația de pe Crasnei nu este singulară deși, conform legii, executantul lucrării este obligat să aducă drumul la starea inițială începerii lucrărilor.
Mult așteptatele lucrări pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare menajeră au demarat anul trecut și se execută pe mai multe străzi din reședința județului. Beneficiarul proiectului este Compania de Apă Someș care a accesat fonduri europene în acest sens, iar executantul lucrării este o firmă din Timișoara. Locuitorii au sesizat de foarte multe ori Primăria Municipiului Zalău că lucrările la acest proiect crează disconfort și le îngreunează accesul la casele lor, mai ales în zonele de case. Unul dintre recentele incidente, din luna aprilie, a fost cele de pe strada Morii, când locuitorii din zonă au sunat disperați la Primărie că nu pot ieși sau intra cu mașinile pe stradă deoarece muncitorii au depozitat pământ rezultat în urma săpăturilor, iar ploile din perioada respectivă, cumulate cu săpături și urme de utilaje, au transformat strada într-o mocirlă.
Primăria dă aviz pentru lucări, dar condiționat
Am solicitat un punct de vedere reprezentanților Primăriei Municipiului Zalău cu privire la situațiile semnalate de locuitori și ni s-a transmis că municipalitatea verifică periodic modul în care se respectă condițiile puse de ei la momentul avizării lucrărilor într-o anumită zonă. Și tocmai pentru că se verifică aspectele semnalate de cetățeni, au fost aplicate și amenzi consistente firmei care execută lucrările la rețeaua de apă și canalizare pentru nerespectarea termenelor sau pentru disconfortul creat. În ceea ce privește situația semnalată redacției noastre pentru disconfortul de pe strada 22 Decembrie, reprezentanții Primăriei spun că avizul de intervenție pentru acea zonă a expirat în luna decembrie 2020, iar lucrările efectuate înainte de Paști, patru șanțuri care traversează strada, s-au făcut fără aviz. Pentru acest aspect, firma timișeană a primit o nouă amendă de la inspectorii Direcției Corp Control.
”Primăria Municipiului Zalău, prin intermediul Direcției Corp Control, eliberează, la solicitare, avize de intervenție pentru rețelele edilitare aflate pe domeniul public. Avizele sunt eliberate cu termen de execuție și mențiuni conform cărora lucrările să nu producă disconfort cetățenilor, iar la finalul investiției, trama stradală să fie adusă la forma inițială. Inspectorii din cadrul Direcției Corp Control efectuează zilnic vizite în teren pe străzile cuprinse în proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare menajeră, urmărind dacă este respectat termenul din aviz, disconfortul produs pe durata desfășurării lucrărilor, iar la final, dacă strada a fost adusă la forma inițială”, transmit reprezentanții municipalității.
De asemenea, inspectorii aflați în control pot aplica sancțiuni contravenționale dacă se constată abateri, cuantumul amenzilor fiind între 1.000 și 2.500 de lei: ”Cele patru traversări efectuate de executantul lucrării nu au fost cuprinse în proiect, fiind lucrări suplimentare și nu s-a solicitat aviz de intervenție Primăriei. Inspectorii Direcției Corp Control au aplicat sancțiune contravențională în această speță pentru că lucrarea s-a executat fără aviz. Începând din data de 27 iulie 2020 și până în prezent, pentru disconfortul creat străzile pe care se execută lucrări la rețeaua de apă și canalizare au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor fiind de 25 de mii de lei”.
În momentul de față, Societatea Ludwig Pfeiffer SRL Timișoara, cea care a câștigat contractul de execuție a proiectului Companiei de Apă Someș, deține avize de intervenție în carosabil și zonă verde pentru extinderea rețelei de apă și canalizare menajeră pe străzile: 22 Decembrie 1989, Petre Dulfu, Drumul Sării, Ion Agârbiceanu, Begoniilor, Brândușelor, Mihai Eminescu, Gheorghe Pop de Băsești, Cimitirului, Freziilor, Pădurii, Câmpului, Deleni, Cetății, Romană, Brădetului, C.D. Gherea, Veronica de Sălaj, Dealului, Sziksai Lajos, Luncii, Bujorilor și în localitatea Stâna.
Titlul ar trebui sa fie ,In sfarsit Str Crasnei o sa aiba canalizare:”.O asteptam de multa vreme!
Dar scrieti jumai prosti