Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță faptul că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a prelungit sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, dedicată celor din diaspora, până la data de 5 iulie 2021. Termenul anterior pentru depunerea cererilor a fost 4 mai.

Alocarea financiară pentru această sesiune este de 20 de milioane de euro. Pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte.  Pentru perioada lunilor mai-iulie, acesta este de 25 de puncte. Până la momentul actual, s-au depus 172 de proiecte, a căror valoare însumează 6,9 milioane euro.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, 100% nerambursabil, în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Menționăm că dimensiunea acesteia se poate calcula și prin noua aplicație de pe site-ul AFIR – http://so.afir.info/.

Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe, și anume:75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de Finanțare și restul de 25% se acordă în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși 3 ani (5 ani în cazul exploatațiilor pomicole) de la semnarea Contractului de Finanțare. Acordarea sprijinului financiar va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri propus.

Pot solicita finanțare europenă nerambursabilă tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimii 5 ani, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, fie în regim universitar, postuniversitar sau preuniversitar, în țările membre ale Uniunii Europene sau țări terțe din UE. O altă condiție este ca aceștia să fi muncit măcar 3 din ultimele 24 de luni într-unul din domeniile enumerate mai sus, într-un stat membru sau țară terță UE. Dovada locului de muncă în domeniul agricol se face prin documente oficiale, autentificate prin apostilă emisă conform Convenției de la Haga. Dacă persoana în cauză nu poate depune documentul autentificat, aceasta poate să aducă la dosar un certificat de înregistrare care dovedește prezența solicitantului în cele cel puțin 3 luni neîntrerupte la locul de muncă din domeniile agricol, agro-alimentar, veterinar sau pe partea de economie agrară.

Pentru cei interesați, ghidul solicitantului și materialele necesare accesării pot fi consultate pe site-ul AFIR, în secțiunea dedicată Submăsurii 6.1-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.