Unele universități iau în calcul varianta ca, din toamnă, studenții care nu s-au vaccinat să fie obligați să poarte combinezon atunci cand merg fizic la cursuri practice sau ore de laborator, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

“Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și a activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca, din toamnă, să nu facă rabat de la prezența fizică, în cadrul orelor de laborator/lucrări practice, și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit[ participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și, eu personal, susțin această variantă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Un alt avantaj pentru studenții vaccinați ar putea fi, tot de la începutul următorului an universitar, întâietatea la locurile de cazare din căminele campusurilor facultăților.

“O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate, din perspectiva socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați, pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare. Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a adăugat ministrul Educației.

Legat de posibilele discuții în spațiul public cu privire la discriminarea studenților nevaccinați în detrimentul celor care s-au imunizat, Sorin Cîmpeanu este mai mult decât sigur că acestea pot fi contracarate cu argumente simple.

“Răspunsul este foarte clar – dintotdeauna a existat o discriminare care nu a trecut de limitele legii, atunci când o universitate are 1.000 de locuri de cazare și 5.000 de studenți. Discriminarea e simplă: 1.000 sunt cazați iar 4.000 nu sunt cazați. Sperăm să nu fie o problemă”, a concluzionat Cîmpeanu.