Până în data de 25 mai, trebuie depusă la Fisc Declarația unică privind veniturile estimate în 2021 și veniturile realizate în 2020.
Declarația unică (formularul 212) este o declarație pe care o depun persoanele fizice, pentru diversele forme de venit obținute, în baza căreia se stabilesc taxele datorate statului. Termenul de depunere este data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea declarării venitului realizat și a stabilirii și definitivării impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale. Documentul are și o parte de venit estimat, pentru veniturile aferente anului 2021.
În cazul exercitării opțiunii privind destinația unei sume reprezentând până la 3,5 % din impozitul datorat pentru venitul net anual (formularul 230) pentru susținerea entităților nonprofit sau a unităților de cult, precum și acordarea de burse private, persoana respectivă intră sub sancțiunea decăderii, până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a veniturilor dacă nu respectă termenul limită.
În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare, pentru care impunerea este finală, și care nu au avut până la acea dată obligația depunerii declarației unice, documentul se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părți.
Pe de altă parte, cei care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor încheiate între părți, și în care chiria este exprimată în lei sau reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, depun declarația tot în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Contribuabilii care au venituri din activități independente, pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, în situația opririi activității în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, sunt obligați să depună declarația și să își calculeze impozitul pe venit la finalul celor 30 de zile de la începerea activității.
Potrivit legii, declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, ori individual, ori într-o formă de asociere, venituri și pierderi din România ori din străinătate, și care datorează impozitul pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.
Documentul privind veniturile se poate depune prin SPV (spațiu privat virtual), prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro în secțiunea Depunere Declarații, pe baza certificatului digital calificat, pe hârtie, direct la registratura organului fiscal, și prin poștă, cu confirmare de primire.