Tăierea și curățarea pomilor este extrem de importantă pentru sănătatea lor, și este o activiate care nu ar trebui să fie ignorată. Această operațiune trebuie să aibă loc primăvara sau toamna, și ori de câte ori este necesar. Mărimea ramurilor trebuie gestionată, astfel încât resursele pomului să fie suficiente pentru rodit, asigurarea potențialului productiv, pentru o durată de viață mai mare, pentru un aspect frumos și pentru echilibru fiziologic.

Toaletarea de primăvară trebuie realizată înainte de pornirea în vegetație, dar numai după ce a trecut perioada geroasă. Atunci când încărcătura de muguri este prea mare, există posibilitatea ca arborele să nu poată suporta și să se usuce sau să nu dea randamentul scontat. Un pom cu o coroană foarte deasă va fi mult mai dificil de stropit, iar soluția nu va ajunge peste tot și bolile sau dăunătorii se pot dezvolta necontrolat. Scheletul pomului este alcătuit din ramurile care dau forma coroanei. Semischeletul cuprinde ramurile care pornesc din schelet, acestea fiind  și cele care vor rodi.

Există mai multe tipuri de toaletare: formarea coroanei necesară pentru pătrunderea luminii, tăierile de rodire –atât de necesare pentru gestionarea încărcăturii de muguri, tăierile de întreținere – atunci când coroana este prea deasă, tăierile de corectare – pentru susținerea rodului și tăierile de regenerare pentru copacii cu producție scăzută.

În operațiunile de tăiere e bine să ținem cont de câteva reguli. Instrumentele de tăiere utilizate trebuie să fie ascuțite și se vor curăța și dezinfecta înainte de operațiuni, pentru a evita răspândirea bolilor. Înainte de a începe toaletarea pomilor, trebuie înlăturate crengile uscate, rupte sau intercalate, precum și crengile afectate de boli. Este posibil să fie nevoie să tăiați o treime din crengile copacului, dar acest lucru va duce la o stare mai bună de sănătate a pomului, deoarece acesta se regenerează. Cu cât tăierea este mai severă, cu atât creșterea e mai puternică. Retezările de crengi se vor efectua oblic, pentru o tăietură cât mai curată. Însă, atunci când e necesară tăierea unor ramuri mai groase, locul se va sigila cu vopsea pe bază de ulei, pentru a împiedica scurgerea sevei copacului.

Lăstarii verticali crescuți în ultima vară se vor tăia din punctul de inserție. Cei scurți nu se taie, deoarece aceștia cresc și dau rod. Dacă sunt mai mulți lăstari decât considerați că ar trebui, se vor tăia cei verticali și vor fi păstrați cei oblici. Lăstarii care cresc spre interiorul coroanei se vor tăia în punctul de inserție. Cei mari se răresc la o distanță de 10-15 cm unul de celălalt. Direcția ultimului mugur indică direcția de creștere a ramurii.