A împlinit 40 de ani în 1 martie, anul acesta, și din 2015 trăiește în China, în Dongguan, un oraș în plină expansiune economică. Radu Hanu este un zălăuan cu mulți prieteni, care îl cunosc fie datorită tatălui său, regretatul lider liberal Viorel Hanu, fie pentru că a fost o perioadă un tânăr antreprenor de succes la nivel local. Chiar a cochetat cu politica o vreme, candidând pentru Consiliul Local Zalău, însă a fost o experiență scurtă. S-a axat mai degrabă pe dezvoltarea business-ului cu corpuri de iluminat și a reușit să-și dezvolte afacerea. Până în momentul crizei economice globale din 2008 care, la noi, în România, a afectat grav domeniul construcțiilor în anii următori. Astfel că tânărul antreprenor de succes s-a trezit în anul 2010 în pragul falimentului. Probabil a fost cel mai dificil an din viața sa pentru că atunci a pierdut tot: bani, afacere, familie. A fost forțat să se reinventeze pentru a supraviețui și timp de cinci ani a căutat soluții care să-l readucă pe linia de plutire. După cinci ani de zbateri zadarnice, fără nici un plan de viitor, a luat cea mai radicală decizie cu putință: să plece din țară. Însă destinația lui n-a fost nici Vestul Europei și nici Statele Unite ale Americii pentru a-și îndeplini un vis occidental. Destinația lui Radu Hanu a fost orașul chinez Dongguan, situat la nord de Hong Kong. Acum, după șase ani de muncă ”de chinez”, zălăuanul se poate lăuda cu propria firmă de import-export, un start-up de succes cu cinci angajați, care plănuiește să se extindă și pe componenta de producție, astfel încât până la sfârșitul anului să ajungă la 15-20 de angajați.

Prima experiență chinezească: Am descoperit că sunt surd, mut și analfabet

China nu a fost neapărat o fascinație exotică a tânărului zălăuan care își construia o afacere în orașul natal. Pentru că voia să-și dezvolte afacerea cu corpuri de iluminat, era mereu în căutare de furnizori noi, mai buni, mai rentabili. A început căutarea de furnizori la Cluj, apoi în București. Voia să știe de unde importă aceștia și prima dată a crezut că din Turcia. După luni de documentare, a descoperit și sursa cea mai bună – China.

”Atunci nu exista AliBaba, resursele erau limitate, nu era chiar așa de ușor să găsești informațiile ca acum. În final mi-am dat seama că furnizorii primari sunt din China, am început să-i găsesc. După o vreme, studiind harta, mi-am dat seama că trebuie să mă organizez. Așa am început să selectez informațiile pe zone și am concluzionat că majoritatea furnizorilor proveneau dintr-un orășel mic, Guangdong Zhongshan Guzhen”, povestește Radu Hanu.

Avea 26 de ani când a decis că trebuie să meargă la fața locului și să discute direct cu producătorii  chinezi. A contactat un partener chinez pe care l-a rugat să-i fie translator, și-a luat bilet de avion și a zburat spre Guangzhou, unde trebuia să se întâlnească cu partenerul chinez, în aeroport.

”Dar, surpriză! Aterizez în aeroportul din Guangzhou si colegul… nicăieri! În primele 30 de minute am trăit cel mai mare șoc: am descoperit că sunt surd, mut și analfabet”, povestește Radu Hanu, amuzat de amintirea acelei prime întâlniri cu China.

”În aeroport nu vorbeau engleză. Am zis: OK, Radu, ce poate fi așa de greu? Ieșim din aeroport și mergem în centru la un hotel. Când am ieșit din aeroport, alt șoc: la peron erau trase cel puțin 15 autocare, toate cu destinații diferite și puzderie de oameni. Bun, trebuia să mă reorganizez, m-am întors în aeroport și deja îmi făceam planuri. Atunci m-a sunat colegul chinez, el venea din alt oraș și zborul lui a avut o întârziere de două ore. Am luat un taxi până în minunatul oraș Guzhen unde nu puteai să găsești un magazin de unde să-ți cumperi apă pentru că peste tot erau showroom-uri cu corpuri de iluminat”, spune Radu Hanu.

Era anul 2007, anul în care nimic nu anunța criza globală ce avea să vină. Următorii ani i-a mers bine la Zalău, economia românească și construcțiile erau în plin avânt. Până în 2010 când criza a lovit puternic și la noi, iar Radu Hanu a ajuns în pragul falimentului.

Au urmat câțiva ani de căutări, a încercat să se reinventeze în business, a început să facă servicii pentru alții pe bază de comision, ca să poată merge înainte. Însă își pierduse direcția în viață și părea că nimic nu merge cum ar fi vrut.

2015, anul în care și-a dat reset. În China.

A plecat din Zalău în 2015, cu biletul spre Dongguan luat cu bani împrumutați. A ales orașul de la nord de Hong Kong pentru că deja avea contacte acolo, dar și pentru că abia atunci începea expansiunea economică  a acestei zone. Ajuns în Dongguan, a început să-și caute un job și a lucrat peste tot pe unde a găsit.

Cu chineza stătea prost, studiase o vreme singur, acasă, dar se descurca precum un copil de trei ani care știe să ceară apă sau să întrebe cât costă un produs. A lucrat ca profesor de engleză, la o grădiniță, a început să tatoneze terenul pentru a face comisioane. Reușea să–și acopere cheltuielile minime, însă mintea îi stătea tot la business. În acea perioadă a făcut chiar un experiment pe sine, timp de trei luni a lucrat non-stop, de dimineața până seara, șapte zile pe săptămână, ”ca un chinez”.

”Am rezistat trei luni și am ajuns să câștig aproximativ 3.000 de dolari pe lună. Dar concluzia a fost dureroasă: viața mea valorează doar 3.000 de dolari”, mărturisește Radu Hanu.

A început să rărească orele de muncă și să caute ceva mai bine plătit. A găsit un post de business teacher la un liceu și acolo era plătit binișor, plus că îi rămânea timp să caute clienți pentru comisioane. A găsit clienți și a deschis chiar o firmă în anul 2017, FOFE (Fully Owner Foreigh Enterprise). Este vorba de Shamana Trade Co, unde inițial a lucrat singur, apoi un an mai târziu și-a dat demisia de la liceu și s-a ocupat exclusiv de dezvoltarea firmei.

Firma este autorizată în Dongguan, provincia Guangdong, și se ocupă de exporturi și de importuri de mărfuri.  Recent a obținut certificarea ISO 9001  și este distribuitor certificat de dispozitive medicale.

”Avem o cifră de afaceri frumoasă și un colectiv în creștere. Momentan suntem patru inși în firmă, plus contabila. Anul acesta avem planificată lansarea unei linii de producție. Împreună cu un prieten am obținut un patent de invenție și lucrăm să îl punem în producție. Sper ca până la finalul anului să avem 20 de angajați în firmă. Dongguanul s-a dezvoltat enorm în ultimii cinci ani. Avem un patent pe un produs denumit audio painting (denumirea e înregistrată de noi) și este exact așa cum sună: un tablou hi-fi audio. Pentru design am colaborat cu un profesor universitar din Milano, el ne-a ajutat să transpunem în design industrial toate ideile noastre. Pentru picturi colaborăm cu o fabrică care face picturi în ulei. Acum avem un produs bun, care suscită deja interes pe piață. Urmează producția, prezența la târguri și decolarea spre înalte tărâmuri”, spune Radu Hanu. Și planurile nu se opresc aici, pentru anul viitor pregătesc un alt produs brevetat.

Bella, un înger care i-a devenit soție

Pe Bella a cunoscut-o în primul an de când a ajuns în Dongguan, iar toate realizările chinezești ale lui Radu Hanu par legate de femeia de care s-a îndrăgostit.

A cunoscut-o pe Bella virtual în anul 2016. Amândoi făceau parte dintr-un grup de pasionați de muzică și concerte. Timp de 8 luni au discutat doar prin social media, apoi, într-un impuls de moment, Radu a urcat în tren spre Guangzhou, orașul în care locuia fata. A sunat-o doar după ce a ajuns acolo. S-au văzut după două ore, pentru că orașul Guangzhou e foarte mare și atât i-a luat Bellei să ajungă la întâlnire.

”Noi vorbeam de câteva luni, dar nu ne-am văzut. Am mers la masă și am vorbit. După aceea ne-am plimbat prin oraș și am luat-o de mână. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere. Am știut încă de atunci că va fi soția mea”, mărturisește Radu.

 Era în toamna anului 2016, apoi s-au tot văzut periodic. În anul următor s-au mutat împreună. Au ales Dongguan din rațiuni economice.

”Totul era mai simplu  în Dongguan, decât în Guangzhou. Cu toate că orașele astea sunt lipite și formează un fel de megalopolis, au reguli diferite. În Dongguan am deschis firma mai ușor, am cumpărat mașina mai ușor, chiriile și casele erau atunci mai ieftine. În Guangzhou, de exemplu, să cumperi o mașină e complicat, nu o poți înmatricula decât dacă ai buletin de Guangzhou și pentru buletin trebuie să ai minim cinci ani munciți cu taxele plătite și casă cumpărată. Aici, în Dongguan e mai ușor, o înmatriculezi imediat”, descrie zălăuanul diferențele dintre cele două orașe chineze.

Apariția Bellei în viața lui a însemnat mulți pași înainte. Datorită ei a găsit jobul bine plătit la liceu și tot ea l-a susținut să-și înființeze firma. Apoi au lucrat împreună și au ajuns în scurt timp să o dezvolte. S-au căsătorit la sfârșitul anului 2018, deși o ceruse de nevastă cu un an înainte.

”E hârțogărie multă și alergătură imensă căsătoria cu un cetățean chinez”, punctează zălăuanul.

Laowai, dar român

Chinezii din Dongguan le spun străinilor laowai, termen care s-ar putea traduce ca „bătrân de afară”. Radu Hanu este laowai pentru chinezi, însă nu se plânge că ar fi discriminat. Spune că au fost momente când a fost făcut să se simtă laowai, dar și multe momente când s-a bucurat de o discriminare pozitivă. Pentru chinezii de peste 45 de ani, România este o țară prietenă, își amintesc de Ceaușescu și de România cu simpatie. Unii își mai amintesc și că România a fost printre primele țări care au recunoscut oficial Republica Populară Chineză, de aceea românii, ca pe majorotatea est-europenilor, îi simpatizează. Spun despre România că e frumoasă și că românii le sunt prieteni. Însă nu știu prea multe despre noi. Unii își mai amintesc de Hagi când vorbesc despre fotbal sau despre Nadia Comaneci. Știu și despre Dracula, dar nu-l asociază neapărat cu România.

Cele mai bune momente din viața în China

”Sunt multe momente extraordinare. Când Bella a zis DA. Când am depășit un milion de dolari vânzări la firmă. Când am reușit să credităm un apartament aici, găsit la un preț rezonabil, pentru că sunt îngrozitor de scumpe. Anul trecut, în Dongguan, prețurile apartamentelor au crescut cu 47 la sută”, spune Radu Hanu.

Cele mai rele momente în China

”Momente rele au fost și au trecut. Mi-am schimbat filosofia de viață aici, am învățat să îmi controlez mintea. Dar au fost momente fără bani deloc, frustrări inimaginabile din cauza imposibilității de a comunica cu ceilalți. Fiecare pas pe care îl faci poate fi frustrant, dar în final e o victorie”, spune Radu Hanu.

Așa ceva nu există. Poate în China!

”Așa ceva nu există? Să te cheme guvernul la discuție și să te întrebe de ce ai plătit impozit când există prevederi prin care puteai să amâni plățile. M-au întrebat de ce am plătit, că e an greu, ține banii în firmă să te dezvolți. A fost halucinant pentru mine” , povestește Radu Hanu.

România sau China?

Singurul lucru care-i lipsește din România e familia, mai ales pe vremea asta de pandemie când circulația este restricționată. De lucruri nu duce lipsă pentru că în China găsești orice, chiar mai mult decât oriunde. Bella a fost deja de trei ori în România și-i place aici. Deocamdată, însă, nu se gândesc să se mute la Zalău.

” Cred că la pensie Zalăul e locul ideal. Rostul nostru e aici, în Dongguan. Aici viteza e alta pentru orice lucru. Mă întristează să aud că acasă pentru o autorizație de instalare de curent e nevoie de mai mult de trei luni. Aici am rezolvat la firmă într-o săptămână. Totul e rapid și automatizat. De exemplu, curentul, apa, taxele, în momentul în care s-au citit, banii au plecat automat din cont. Dacă ai declarat taxa la ora 3 dimineața, la ora 3 dimineața au plecat banii din cont, nu rămâne nimeni restant”, explică Radu Hanu opțiunea pentru China. Și justifică și de ce China e viitorul economic al lumii.

”China e deja un fel de promise land-ul oricărui start-up tehnologic. Resursele sunt de neimaginat, la care se adaugă și o politică agresivă pentru promovarea lor. Contrar ideilor preconcepute, China se va deschide din ce în ce mai mult. Indiferent de poziția altor state, deschiderea e trendul guvernului  și va atrage din ce în ce mai mulți oameni de afaceri. În primul rând pentru că piața locală e imensă și din ce în ce mai rafinată, iar piața de lux e cea mai mare din lume. Deja economia chineză e atât de bine integrată în economia globală încât acest trend al deschiderii Chinei este obligatoriu pentru toată lumea, în caz contrar nu ar aduce beneficii nimănui”, punctează Radu Hanu, antreprenorul sălăjean care deja și-a făcut din China acasă.