Pomelo este un fruct exotic cu vechime în istorie, a fost cultivat pentru prima dată în China, în jurul anului 100 î.Hr., și este considerat un adevărat simbol deoarece chinezii cred că acest fruct îi apără de rele. Are între 10-25 cm, 1,5-2 kg, culoarea cojii este galben verzuie, iar miezul galben este acoperit de un înveliș pufos.

De regulă, îl găsiți în supermarket și, orice varietate de pomelo ați alege, coaja trebuie să fie bine întinsă, fără pete, fructul să fie tare, iar când îl luați în mână să vi se pară greu în comparație cu mărimea lui.

Pomelo, acest frate mai mare al grepfrutului, are o dulceață aparte și este un fruct cu multe proprietăți miraculoase pentru organism, datorate în special conținutului crescut de vitamina C, fibre și potasiu. Din păcate, nu este îndeajuns de cunoscut pe la noi, iar raftul pe care este expus este de multe ori ocolit din lipsă de informații și poate din cauza faptului că este văzut ca un hibrid, nu tocmai sănătos.

Fructul poate fi păstrat la rece timp de mai multe zile. Gustul miezului este complet diferit de cel al grepfrutului clasic. Acesta este dulceag-amărui, iar consistența este cărnoasă. Pomelo poate fi mâncat ca atare sau poate fi adăugat în salate, deserturi sau în preparatele cu pește. În China, în mod tradițional, din coajă se prepară marmeladă sau este folosită la prăjituri.

Printre cele mai importante beneficii ale acestui fruct miraculos se numără prevenirea infecțiilor urinare – vitamina C conținută de fruct combate inflamațiile din corp și reduce dezvoltarea bacteriilor din tractul urinar. Sucul de pomelo are o capacitate extraordinară de a vindeca țesuturile, deoarece activează enzimele implicate în producerea de colagen, proteina care tonifică pielea și îi menține elasticitatea.

Previne sângerarea gingiilor și slăbirea rădăcinii dinților, ajutându-vă să aveți o dantură puternică și sănătoasă. Vitamina C din fruct ajută la o mai bună absorbție a fierului în sânge, ceea ce ajută la prevenirea anemiei. Întărește sistemul imunitar prin activarea celulelor imune care protejează organismul de bacterii și virusuri care pot cauza viroze respiratorii și răceli, frecvente mai ales în sezonul rece.

Conținutul crescut de potasiu și pectină din pomelo ajută la reglarea tensiunii arteriale, ajutându-vă astfel să vă mențineți inima sănătoasă. Previne osteoporoza și vă ajută să aveți articulații sănătoase, pomelo fiind o sursă importantă de calciu, cu rol esențial în menținerea densității osoase. Mai împiedică apariția crampelor musculare și a cârceilor dureroși.

Cantitatea mare de fibre din pomelo asigură un tranzit intestinal sănătos și previne apariția constipației, a balonării și a hemoroizilor. Pomelo este ideal și în curele de slăbire (are doar 30-36 calorii/100g ) deoarece este un fruct care conferă sațietate și care conține substanțe care grăbesc arderea grăsimilor, iar fibrele conținute stopează poftele alimentare, ajutându-vă astfel să evitați alimentele nesănătoase care stau în calea unei siluete perfecte.