Ministerul Educației face un anunț îngrijorător și transmite că aproximativ 65.000 elevi sunt în situația de a nu avea mediile încheiate pe semestrul I, din cauza faptului că nu au avut dispozitive sau internet pentru acces la școala online.
“La acest moment, conform datelor transmise de către unitățile școlare prin intermediul inspectoratelor școlare județene/ISMB, se estimează că un număr de circa 65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I, din cauza imposibilității de acces la resursele tehnologice-factor principal, la care se adaugă și alte motive, precum neparticiparea la cursuri, situații medicale, etc”, anunță reprezentanții instituției.
Această situație nefericită se datorează în principal perioadei pandemice în care cursurile s-au mutat cu preponderență în mediul online. Este un procent îngrijorător , de peste 4 ori mai mare, deoarece anii trecuți numărul elevilor care rămâneau cu situația neîncheiată la învățătură era în jur de 15.000 pe an.
Astfel că în urma întâlnirii avute cu inspectorii școlar, în 11 ianuarie, MEC a elaborat un document prin care se stabilesc modalitățile și măsurile necesare pentru ca elevilor să le poată fi încheiată situația școlară.
Vor fi desfășurate activități remediale pe parcursul semestrului al II-lea cu identificarea surselor de finanțare pentru plata profesorilor. Va fi posibilă încheierea mediilor cu minimum 2 note/calificative, indiferent de numărul orelor alocate săptămânla fiecărei discipline. Și, poate cel mai important lucru, se prelungește perioada de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I de la 4 până la 8 săptămâni de la revenirea la cursuri, în semestrul al II-lea.
“În funcție de amploarea rezultatului va trebui să stabilim măsurile remediale. Va trebui să modificăm, spre exemplu, regulamentul de organizare și funcționare, care dă dreptul profesorilor să încheie media pe semestrul I, cel mai târziu la 4 săptămâni de la începerea semestrului II, 8 februarie până pe 7 martie, sunt cele 4 saptămâni. Și, pentru a avea timp ca acele acțiuni remediale să se poată face 1-2 luni va trebui să decalăm acest termen legal pe care profesorii îl au la dispoziție pentru a încheia mediile în așa fel încât să încheie situațiile după ce au reușit să repare ceea ce au pierdut și să aibă un rezultat în favoarea elevului”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Cert este că ultimele 3 săptămâni ale semestrului I se vor desfășura online. Se dorește reluarea semestrului II în format clasic, din data de 8 februarie, dar acest lucru este direct influențat de evoluția epidemiologică a cazurilor de coronavirus.
Nicio problemă, premierul a fost repetent !