Conducerea bibliotecii intenţionează să-l preia ca patron spiritual pe scriitorul sălăjean Vasile Avram.
Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj vrea să-şi schimbe patronul spiritual, al cărui nume il poartă incă din 1957. Conducerea bibliotecii publice a inceput deja demersurile pentru schimba-rea denumirii in Biblioteca Judeţeană „Vasile Avram”. Potrivit directorului instituţiei, Florica Pop, biblioteca publică a judeţului intenţionează să preia numele sălăjeanului Vasile Avram in luna iunie, de ziua de naştere a scriitorului.
Vasile Avram, cunoscut poet, prozator şi publicist ardelean
Publicistul şi scriitorul Vasile Avram s-a născut la 17 iunie 1940, in satul Lemniu, comuna Letca. S-a stins din viaţă pe 12 decembrie 2002 la Sfanta Mănăstire Nicula, unde este şi inmormantat. Este licenţiat in filologie la Universitatea din Timişoara şi filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A avut o bogată activitate publicistică in ziare şi reviste din Transilvania.
Din 1994 pană la sfarşitul vieţii a fost cadru didactic la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. A publicat zeci de volume de poezie şi proză.
Ioniţă Scipione Bădescu, scriitorul sălăjean prieten cu Eminescu
Contemporan cu Mihai Eminescu, Ioniţă Scipione Bădescu a fost un remarcabil scriitor şi om de cultură din secolul al XIX-lea, contribuind la luminarea maselor şi promovarea literaturii romaneşti alături de mari scriitori ai vremii. S-a născut in comuna Răstolţ la data de 15 mai 1847 şi a decedat in 4 octombrie 1904 la Botoşani. A fost un cunoscut poet, scriitor şi publicit roman. A urmat studiile universitare la Budapesta şi le-a continuat la Iaşi şi Bucureşti. La Iaşi a devenit membru al Societăţii Junimea şi s-a imprietenit cu Mihai Eminescu. A lucrat ca redactor la ^Timpul^, alături de marele poet naţional şi de Ion Luca Caragiale. A avut o intensă activitate publicistică la o serie de publicaţii din Moldova şi Transilvania. La Botoşani scoate publicaţia ^Curierul roman^ pe care reuşeşte să o menţină pană la sfarşitul vieţii.
Biblioteca judeţeană işi schimbă denumirea
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...