Sălajul se află printre judeţele fruntaşe la capitolul incapacitate de a susţine pensiile din contribuţiile angajaţilor şi angajatorilor de la nivelul judeţului. La nivel naţional doar in nouă judeţe se inregistrează un surplus al incasărilor faţă de cheltuielile cu pensiile bătranilor. Anamaria Perneş, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Sălaj a declarat că in luna ianuarie suma plătită pentru pensiile sălăjenilor a cumulat aproximativ 45 de milioane de lei. Partea de contribuţii venite din partea sălăjenilor nu depăşeşte 15 milioane de lei, ceea ce situează Sălajul pe un loc 12 la nivel naţional in randul judeţelor care sunt incapabile să-şi plătească pensiile.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Sălaj, in judeţul nostru erau in luna octombrie 41.728 de salariaţi care susţineau 58.180 de pensionari. Dacă mai punem la socoteală că sălăjenii caştigă lunar in medie cu 400 de lei mai puţin decat restul romanilor, cifrele arată clar de ce contribuţiile la sistemul de pensii nu susţin cuantumul lunar al pensiilor, chiar dacă pensia medie a sălă-jenilor este de 667 de lei, cu aproape 100 de lei mai mică decat pensia medie pe ţară. Nu numai numărul de pensionari dar şi şomajul şi numărul de asistaţi social ne plasează pe un loc fruntaş in clasamentul judeţelor.
Nu putem să nu remar-căm faptul că din totalul populaţiei apte de muncă, cu varsta cuprinsă intre 16 şi 63 de ani, aproximativ 153 de mii de persoane, doar un sfert sunt incadraţi in campul muncii. Sărăcia este cuvantul cheie care carac-terizează locuitorii acestui judeţ micuţ din Nord-Vestul Transilvaniei.