Când ne confruntăm cu o criză, sănătatea minții noastre este prima afectată. Paradoxal, sănătatea mintală este primul lucru care ne ajută să rezistăm și să supraviețuim crizei. În această perioadă, creierul își reduce instinctiv funcțiile superioare, cele care susțin planificările pe termen lung, și trece în regimul primitiv de reacție imediată la amenințare, în cazul nostru, amenințarea virusului Covid-19. Dacă simptomele sunt persistente, capacitatea de autoliniștire a creierului scade.
Am aflat de la psihologul clinician principal/psihoterapeut Anca Ioana Marian cum stabilim primii pași către o echilibrare a gândirii și sănătății mintale.
“Ar trebui să recunoaștem regimul de criză în care trăim și să avem capacitatea de a contracara aceste fenomene prin modalități calmante și eficace de rezolvare a problemelor și să facem tot ce se poate, pentru a ne activa funcțiile superioare ale creierului, care ne vor ajuta sa trecem de această perioadă. Să nu uităm că sunt lucruri pe care le putem controla dar sunt și lucruri care ne scapă cu totul de sub control precum: gândirea mai puțin rațională, tristețea, deprimarea, panica, frica, anxietatea de intensitate clinică.Toate acestea sunt simptome ale persoanelor aflate în izolare sau diagnosticate cu noul virus”, spune spcialistul.
Îngrijorările constante privind aceste aspecte provoacă în corpul uman o explozie de emoții negative, gânduri repetate, idei obsesive, compulsive, stări de greață și de vomă, resimțim stări catastrofale, disfuncționale, afectându-ne direct sănătatea mintală și fizică.
“Acesta este momentul în care trebuie să intervină psihoterapeutul, prin desensibilizare emoțională, meditații, sugestii verbale. Am lucrat practici de meditație împreună cu coordonatorul Bebe Mihăiescu,iar 95% dintre respondenți au avut o evoluție pozitivă după terapie. Trebuie să avem în vedere că anxietatea și stresul ne pot afecta sistemul imunitar, lucru care ne face mai vulnerabili în fața unei boli infecțioase. Efectele acestor simptome afectează grav capacitatea unei persoane de a privi cu speranță viitorul imediat și îndepărtat. În regim de criză, dacă sunteți diagnosticat cu o boală psihică, este important să luați cu rigurozitate medicația zilnică, să desfășurați activități pentru a reduce nivelurile de anxietate (activități casnice, care includ mișcări lente, ușoare, vizionați filme, ascultați muzică, lecturați) sau începeți planuri de carieră care să includă acțiuni intelectuale, comunicați cu cei din jur pentru a evita izolarea completă.
Noi, oamenii, ne dăm speranță unii, altora, comunicând între noi, căutând modalități creative de a ne ajuta reciproc, empatizând unii cu ceilalți. Cultivarea empatiei este o abilitate ce poate fi dobândită prin autocontrol și ne va ajuta să ne dezvoltăm capacitatea de autoliniștire. Speranța face parte din caracterul și personalitatea umană așa că trebuie dezvoltată. Suntem împreună în această situație așa că haideți să fim solidari, ne încurajează specialistul.
“Putem limita simptomele extreme care ne pot afecta sănătatea mintală făcând următoarele lucruri: păstrați o rutină zilnică, benefică pentru dumneavoastră, faceți sport, dacă sunteți sub tratament aveți grijă să vă luați medicamentele și să păstrați legătura cu medicul dumneavoatră, mâncați sănătos, cât mai multe fructe și legume în fiecare zi, respirați profund și practicați tehnici de meditație pentru a reduce nivelul de anxietate, reduceți cofeina care sporește acest simptom, comunicați video, online, cu prietenii și familia, deconectați-vă periodic de la rețelele de socializare pe parcursul zilei și, foarte important, dacă simțiți că traversați o perioadă dificilă luați legătura cu un psiholog.Suntem aici pentru dumneavoastră”, afirmă psihologul/psihoterapeutul de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, Anca Ioana Marian.