Şefii din Sănătatea Sălajului sunt de acord că in sistem se fură, dar fiecare işi apără instituţia pe care o conduce.
Premierul Emil Boc a declarat public că in sistemul sanitar din Romania nu s-a implementat un sistem informatic integrat pentru ca furnizorii de servicii medicale să poată fura bani publici. „Nu-l avem (sistemul informatic in sănătate-n.r.), ştiţi de ce nu-l avem? Pentru că s-a furat din cauza lipsei acestui sistem”, a spus Boc, la o emisiune TV. Solicitat să-i numească pe cei care au furat, premierul a răspuns că „De la cei care l-au administrat, la cei care l-au gestionat, şi de la toţi care erau participanţi in actul de eliberare a medicamentelor”.
Claudiu Barsan, directorul Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate
Nu-i exclus că se fură, dar in principiu nu se poate
e nu ştie premierul este că de mai bine de un an toţi furnizorii de servicii medicale care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt obligaţi din 2008 incoace să inregistreze şi să raporteze toate serviciile prestate prin Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). In aceste zile, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj şi-a instalat o variantă imbunătăţită a sistemului informatic, după ce au fost semnalate diferite lacune in acest sistem. In ce priveşte posibilitatea ca unii furnizori de servicii medicale să poată deconta ilegal sume pentru raportări false, Claudiu Barsan, directorul CJAS Sălaj ne-a declarat: „De putut, ar fi putut fura, dar mai inainte. Acum se pune la punct sistemul SIUI, iar de anul viitor se va introduce şi cardul naţional de sănătate pentru asiguraţi, care, impreună cu sistemul electronic pentru eliberarea reţetelor vor permite o evidenţă strictă a serviciilor medicale. Să se vadă exact de ce servicii beneficiază fiecare asigurat. Momentan, medicii de familie, spitalele, ambulanţa, farmaciile şi toţi furnizorii care au contract cu Casa raportează serviciile medicale prestate prin acest SIUI”. Barsan a conchis că abuzurile nu sunt total excluse, dar că, in principiu, nu se prea pot face raportări false.
Lucia Calb, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sălaj
Afaceri necurate se fac, dar nu in farmaciile din Sălaj
oi avem sistem informatic şi suntem obligaţi să raportăm zilnic vanzările de medicamente către CJAS. Am auzit şi eu că au fost şi dintre colegii noştri care au făcut afaceri necurate, cazuri cu reţete fictive eliberate pentru pacienţi decedaţi, insă in Sălaj nu cred că există aşa ceva. Probabil in alte sectoare. La noi in farmacii nu se face şi nici nu se poate”, susţine Lucia Calb, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sălaj. „Bine ar fi ca dacă se fac afirmaţii de acest gen să nu ne pună pe toţi in aceeaşi oală, mai ales dacă ei sunt incompetenţi in a-i prinde pe cei care fac lucruri urate”, a precizat Lucia Calb cu privire la afirmaţiile lui Boc.
Ioan Mureşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău
Să se concretizeze unde şi cum se fură in Sănătate
ici spitalele nu pot fura, după cum ne-a spus Ioan Mureşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. „Nu cred că este corect să se facă o astfel de apreciere la nivelul intregului sistem. Ar fi fost important să se concretizeze unde şi cum se fură in sănătate. Spitalele codifică şi raportează cazurile de bolnavi trataţi prin sistemul de clasificare a diagnosticului DRG (Diagnosis Related Groups) care calculează inclusiv costurile de ingrijiri medicale. O dată pe lună, statistica spitalului colectează datele pacienţilor cu diferite boli şi le transmite Şcolii Naţionale de Statistică care le validează şi le transmite CJAS Sălaj pentru decontări. Lunar sunt 20-30 de cazuri invalide, fapt ce confirmă că se fac verificări, insă legea permite să se facă o reevaluare şi se trimit inapoi cazurile pentru validare. In ce priveşte raportarea serviciilor medicale există un sistem foarte bine pus la punct. Problema se referă la lipsa unui soft care să permită urmărirea pacientului cu toate serviciile de care beneficiază. Nu noi suntem vinovaţi că nu s-a introdus acest soft informatic. Din păcate şi noi suntem in situaţia de a pune oamenii pe drumuri după adeverinţe de asigurat, ceea ce s-ar putea rezolva la casieria unităţii prin verificarea datelor pacienţilor. Premierul ar trebui să-şi facă autocritica şi să rezolve problemele care sunt in sistem”, a declarat managerul celui mai mare spital din judeţ referitor la acuzele premierului.
Dan Medve, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Sălaj
Medicii de familie admit că se fură, dar nu sunt ei autorii
reşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Sălaj, Dan Medve, susţine că sistemul informatic nu dă randamentul scontat şi aşteaptă să se introducă cardul de sănătate obligatoriu pentru fiecare asigurat. „Părerea mea e că nu in medicina de familie se fură. Vă dau un simplu exemplu. Săptămana trecută nu s-au putut face raportări la CJAS pentru că sistemul informatic a fost blocat, şi sperăm să se poată face săptămana viitoare.Sistemul informatic in sănătate incă nu e bine pus la punct. Este nevoie de un card de sănătate şi un card de asigurat pentru că este necesar să se ştie fiecare pacient cat a contribuit. Se fură, peste tot se fură, nu numai in sănătate. Problema e că aici (n.r. in sănătate) banii sunt puţini şi din puţinul care este, dacă se fură, se simte”, a incheiat dr. Medve.
In Sănătatea din Sălaj se fură, dar nimeni nu recunoaşte
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...