Comuna Plopiş este situată in partea de sud-vest a judeţului Sălaj, la 55 de km de municipiul Zalău, se intinde pe o suprafaţă de 80,38 km2 şi are in componenţă satele Plopiş – reşedinţa de comună, Iaz şi Făgetu. Teritoriul administrativ al comunei se desfăşoară in unitatea montană a Plopişului şi in depresiunea cu acelaşi nume, in bazinele hidrografice ale raurilor Valea Mare şi Iaz, afuienţi de stanga ai Barcăului. Plopiş, satul reşedinţă de comună este amintit pentru prima dată in documente in anul 1227, sub denumirea de Bozia Gemelchen, localitatea Iaz este menţionată in 1342, iar Făgetu este atestat documentar in anul 1830. La ultimul recensămant populaţia comunei Plopiş număra 2765 locuitori, dintre care 61,51 % romani, 32,58 % slovaci, 5.64 % romi, 0,10 % maghiari şi 0,17 % alte naţionalităţi.
Fonduri accesate, lucrări finalizate
„Primele fonduri accesate de la alegerea mea, in valoare de peste 5 miliarde lei vechi, de la Ministerul Culturii, au fost destinate Centrului Cultural de la Iaz, precizează primarul Nicolae Criste. Aici a fost s-a dat in folosinţă un cămin cultural nou, dotat cu toate cele necesare, de la mobilier, reţea de alimentare cu apă, pană la instalaţia pentru incălzire centrală.
De asemenea, la Centrul din Iaz s-a deschis Muzeul sătesc al ţăranului roman şi a fost amenajată o sală pentru activităţi diverse ale comunităţii de aici, sală care are o capacitate de 350 locuri.” Chiar dacă n-a fost vorba de implementrea unui proiect, primarul din Plopiş este bucuros că, printr-o asociere cu Consiliul judeţean şi prin contribuţie de la bugetul local, in 2008 au fost asigurate fonduri, in valoare de 6,75 miliarde lei vechi, (5,75 – Consiliul judeţean şi un miliard – Primăria Plopiş) prin care s-a reuşit pietruirea drumului judeţean 110 E, Nuşfalău-Plopiş-Făgetu, de la km 0, la km 7+500. ^Pană in urmă cu doi ani pe acest drum, pe porţiunea dintre Nuşfalău şi intersecţia spre Bozieş, se putea circula doar cu căruţa, ne-a spus primarul Criste. Acum, după pietruire nutrim speranţa că va fi asfalttat, solicitarea pentru aprobarea şi finanţarea lucrării fiind trimisă la Ministerul Dezvoltării. In plus, pentru rezolvarea problemei acestui drum, deosebit de important pentru comună, ne bazăm şi pe sprijinul d-lui deputat Lucian Bode, ales in colegiul nostru.”
Proiecte in curs de implementare
Comuna Plopiş este beneficiara unui mare proiect aprobat incă din noiembrie 2008. Este un proiect comun, depus prin F.E.A.D.R., pe măsura 3.2.2., titulară fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Barcăului”, din care fac parte comunele Plopiş, Valcău de Jos şi Boghiş. Valoarea lui totală este de 6 milioane euro, din care 4,98 milioane euro (83 la sută) revin comunei Plopiş. Proiectul este in lucru şi el presupune: asfaltarea a 22 km drumul comunal Plopiş-Iaz-Boghiş, 30 la sută din lucrare fiind deja executată de firma caşigătoare a licitaţiei – Drum Construct Pericei; construirea a 5 poduri pe acelaşi traseu (30 la sută executate); reabilitarea din temelii a căminelor culturale din Plopiş şi Făgetu, inclusiv dotarea şi mobilarea lor, precum şi realizarea alimentării cu apă, a grupurilor sociale de interior şi a incălzirii centrale.
Tot printr-un proiect promovat in comun prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Plopiş – Borod (jud. Bihor), comuna sălăjeană va pune in lucru fonduri de 600.000 euro care vor fi destinate asfaltării a 6 km de uliţe in satul Făgetu. Cum in momentul de faţă se află in pregătire documentaţia pentru licitarea lucrărilor, se preconizează ca acestea să inceapă in iunie-iulie 2011. Un alt proiect important pentru comuna Plopiş, care se află in faza organizării licitaţiei in vederea implemen-tării, este cel intitulat „Managementul durabil al rezervaţiei naturale Mlaştina de la Iaz”. Valoarea proiectului este de 4 miliarde lei vechi şi are ca obiective realizarea planului de management al rezervaţiei şi informarea populaţiei despre potenţialul turistic al rezervaţiei naturale „Mlaştina de la Iaz”. Pe lista proiectelor aflate in derulare mai figurează şi cel prin care au fost accesate fonduri guvernamentale, prin H.G. 577, pentru asfaltarea a 2 km pe DC 86, Plopiş – Aleuş, comuna Halmăşd. Pană in prezent lucrările pe acest drum au fost executate in proporţie de 25 la sută.
„Primarul trebuie să-i asculte şi să-i ajute pe cei ce au probleme”
Deşi de profesie este inginer in ramura automatizări industriale, primarul comunei Plopiş, Nicolae Criste, n-a lucrat nici măcar o zi in industrie. După ce a urmat un curs postuniversitar, inginerul Criste a dobandit calificarea de cadru didactic – disciplina educaţia tehnologică – şi a profesat la catedră pană in anul in care s-a hotărat să candideze pentru funcţia de primar. Aceasta s-a intamplat in 2008, cand după alegeri inginerul-profesor Nicolae Criste a devenit primarul comunei Plopiş. ^De ce am decis să candidez? Pentru că, pur şi simplu, nu-mi plăcea ce se intamplă in comună. Infrastructura era intr-o stare proastă, lipseau proiectele pentru accesarea de fonduri guvernamentale sau europene, in comună exista o atmosferă tensionată etc. Am caştigat alegerile şi după investire am pornit la treabă, cu dorinţa de a face ceva pentru plopişeni, pentru intreaga comunitate. Ştiam că mă inham la o muncă deloc uşoară, dar asta nu mi-a schimbat hotărarea de a lua bărbăteşte „taurul de coarne” pentru a rezolva o serie de probleme stringente ale comunităţii. Cat despre indatoririle unui primar, faţă de cei ce l-au ales şi, de altfel, faţă de toţi cetăţenii comunei, cred că acestea pornesc de la răbdarea şi diplomaţia cu care el trebuie – şi are obligaţia – să-i asculte şi să-i ajute pe toţi cei ce bat la uşa biroului său. Ei vin cu incredere la primărie şi cu speranţa că vor găsi aici inţelegere şi sprijin pentru rezolvarea problemei pe care o au, iar primarul n-are voie să-i dezamăgească. Ce-mi doresc pentru maine? Pace socială in comună, să fiu sănătos ca să mai pot candida pentru a finaliza proiectele demarate, pentru a le implementa pe cele depuse şi pentru a atrage alte şi alte fonduri in folosul comunei, al tuturor concetăţenilor mei.”
Şcoala este importantă
In comuna Plopiş există, după cum de-a declarat directorul Victor Criste, 5 şcoli – 3 cu clasele I-VIII şi 2 cu clasele I-IV. Cea mai nouă dintre ele este Şcoala gimnazială din Făgetu, un local nou finalizat in 2009, aici funcţionand şi grădiniţa. La această şcoală, pe langă lucrările pe care le inpune o construcţie nouă a fost reali-zată şi alimentarea cu apă, precum şi incălzirea centrală. Şi elevii de la Şcoala din Iaz beneficiază de incălzire centrală, aici fiind in curs de finalizare şi amenajarea grupului social de interior. In ultima perioadă, printre lucrările cele mai importante executate la Şcoala din Plopiş se numără inlocuirea ferestrelor cu cele din tamplărie PVC, cu geam termopan.
Pentru perspectivă
Acţiunile pentru accesarea de fonduri intreprinse la nivelul primăriei comunei Plopiş vizează şi dezvoltarea de maine. Astfel, in scopul construirii unui Centru nou de zi pentru copii in satul Făgetu a fost depus un proiect la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Se aşteaptă evaluarea lui şi apoi aprobarea finanţării. Tot pentru perspectivă, la Ministerul Mediului a fost depus un proiect pentru infiinţarea de parcuri in satul Plopiş, iar la Ministerul Dezvoltării proiectul pentru construirea unei săli de educaţie fizică şcolară, a cărui valoare este de 10 miliarde lei vechi.
Există şi proiecte intocmite dar care n-au fost incă depuse, precum cel pentru alimentarea cu apă şi canalizare in satul Plopiş, şi după cum ne-a declarat primarul Nicolae Criste, se intenţionează intomirea şi depunerea proiectelor pentru asfaltare uliţe in satele Plopiş şi Făgetu şi pentru infiinţarea unui sat de vacanţă pe un teren de 50 hectare.