Oraşul de sub Meseş se pregăteşte de schimbarea la faţă. Cablurile vor ajunge in subteran, iar strada Unirii va deveni pietonală.
Primarul Zalăului, Radu Căpilnaşiu, a anunţat ieri in cadrul unei conferinţe de presă că va include in bugetul pe 2011 realizarea unui studiu de fezabilitate pentru ca strada Unirii să devină pietonală, luand modelul marilor oraşe din ţară. „Nu vom inchide de anul viitor Unirii, dar pe termen mediu aceasta trebuie să devină stradă pietonală”, a declarat primarul. Multă lume se intreabă ce vor face instituţiile care işi au sediul in zona centrală şi singura cale de acces o reprezintă strada Unirii. Edilul a spus că va fi permisă aprovizionarea magazinelor doar in anumite intervale orare, iar riveranii vor avea acces limitat. „Toate variantele vor fi studiate de experţi, acum vorbim doar de prezumţii”, a conchis Căpilnaşiu.
Se inaugurează drumul peste Valea Zalăului
In data de 15 decembrie expiră contractul de execuţie al firmei care s-a ocupat de acoperirea Văii Zalăului, iar săptămana viitoare va avea loc inaugurarea tronsonului de drum care face legătura intre strada Unirii (zona Hotel Porolissum-Inspectorat Şcolar) şi strada Crasnei (zona fantanii arteziene). Primarul Zalăului a anunţat că strada va avea sens unic şi că vor fi amenajate locuri de parcare. De asemenea, in zona tronsonului Unirii-Crasnei va fi amenajată noua hală agro-alimentară, investiţie care prevedere şi amenajarea unei parcări subterane de 50 de locuri.
Cablurile pe stalpi vor fi o amintire
O mare parte din stalpii de electricitate din Zalău au ajuns la capătul perioadei de exploatare şi cu toate că mulţi nu sunt prevăzuţi să suporte cablaje, majoritatea sunt folosiţi ca suport pentru cablurile şi fibrele optice ale companiilor de teleco-municaţii. „Am vrut ca toate cablurile să treacă prin pămant, insă cele două firme care au participat la licitaţie nu corespundeau caietului de sarcini”, afirmă primarul Zalăului. Acesta mai spune că in perioada următoare oraşul vrea să scape de „acest ciorchine de cabluri”, cel puţin in zona centrală, tocmai pentru că este extrem de inestetic.
Proiecte pentru prevenirea inundaţiilor
Pentru a prevenii catastrofele naturale ca şi cele din vara acestui an, cand intreg Zalăul a fost cuprins de furia apelor, edilul Zalăului a anunţat că se lucrează la astfel de proiecte. „Vrem să realizăm lacuri de retenţie in amonte pe Valea Zalăului. Nu va fi un luciu de apă, va fi un fel de baraj care poate reţine o cantitate mare de apă in caz de inundaţii şi lasă in aval doar cantitatea normală de apă”, a explicat Căpilnaşiu. In aceeaşi notă, s-au efectuat lucrări de decolmatare la mai multe cursuri de apă care străbat municipiul.
Planurile lui Căpilnaşiu pentru Zalău
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...