Statul vrea sa ofere cate 25 de mii de euro nerambursabili tinerilor care nici muncesc, nici nu merg la scoala, pentru a-i incuraja sa puna pe picioare propria afacere. Apelul de proiecte pregatit de Ministerul Fondurilor Europene se adreseaza tinerilor NEETs din capitala si 23 de judete, intre care si Salajul.

Potrivit proiectului, vor fi alocate 42 de milioane de euro pentru proiecte europene de educare a tinerilor NEETs. Intra in aceasta categorie tinerii cu varste intre 16 si 29 de ani care nu mai urmeaza nicio forma de invatamant si care nici nu lucreaza (Not in Education, Employment, or Training).

Sunt vizate o serie de activitati educationale si de ocupare a fortei de munca, printre care si o componenta restrânsa de educatie antreprenoriala, la finalul careia tinerii selectati vor putea primi subventii de pâna la 25 de mii de euro fiecare pentru a-si incepe propriile mici afaceri.

Mai exact, din cei 42 de milioane de euro alocati tuturor activitatilor, 16,8 milioane de euro sunt pentru schema de minimis din care se vor acorda subventiile de maximum 25 de mii de euro pentru tinerii someri care vor sa devina patroni. Ministerul Fondurilor Europene estimeaza ca vor fi infiintate in acest fel 672 de firme noi.

Viitorii patroni nu vor avea acces direct la banii europeni, ci prin intermediul unor administratori de schema de minimis.

Chiar daca proiectul pune accent in principal pe mediul rural, nu vor fi exclusi nici tinerii de la orase.

Pentru a putea primi cei 25 de mii de euro pentru a incepe o afacere, tinerii NEETs trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Ca sa-si poata deschide firma, trebuie sa aiba deja 18 ani impliniti, dar cel mult 29 de ani, sa fie inregistrati si profilati de Serviciul Public de Ocupare (SPO), adica Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, sa fie tineri NEETs din categoria celor usor ocupabili, adica sa aiba o calificare profesionala, sa aiba domiciliul sau resedinta in zonele vizate de proiect.

Pentru subventia acordata este obligatoriu sa angajeze cel putin o persoana, iar afacerea trebuie sa functioneze minimum 12 de luni pe perioada implementarii proiectului si sa asigure o perioada de sustenabilitate de cel putin 6 luni.

Potrivit statisticilor oficiale, in România sunt aproximativ 400 de mii de tineri NEETs.