Rezultatele finale ale examenului de Definitivat au fost publicate de Ministerul Educatiei. In judetul Salaj, dupa solutionarea contestatiilor, rata de promovare a crescut de la 49,41 la suta la 51,76 la suta.
În această sesiune, 94 de candidați au avut dreptul de a susține proba scrisă din data de 22 iulie. Au fost prezenți 89 de candidați din 94 inscrisi. Dintre aceștia, 4 candidați s-au retras din examen dupa ce au vazut subiectele. Nu au fost lucrări anulate în centrele de evaluare.
Astfel, din totalul de 85 de candidati cu note la proba scrisa, 44 de candidati au reusit sa obtina, în final, medii mai mari sau egale cu opt, aceasta fiind media minima de promovare a examenului de Definitivat.
Nimeni nu a luat nota 10, nici anul acesta
Nici un dascal nu a reusit sa obtina nota 10 la proba scrisa a Definitivatului, cu toate ca la inspectiile la clasa sau la portofoliu multi dintre ei au primit punctajul maxim. Cea mai mare nota, 9,65, a obtinut-o Riza Oana Denisa, de la Scoala Gimnaziala Lucian Blaga Jibou, la disciplina Cultura Civica, urmata de Borzasi Miriam de la Liceul de Arta Ioan Sima Zalau, la disciplina Educatie muzicala si studii muzicale teoretice, cu nota 9,61, si de Bubela Beata de la Scoala Gimnaziala Ip, la disciplina Limba si literatura maghiara materna, cu nota 9,44.
Pentru comparatie, in 2019, la proba scrisa a Definitivatului din 2019 au participat 93 de dascali din judetul Salaj. Niciunul dintre candidati nu a reusit sa obtina nota 10 nici anul trecut, cea mai mare nota fiind 9,82. Rata de promovare a fost semnificativ mai mare decat anul acesta, mai exact 73,11 la suta.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie sa obtina la examenul de Definitivat cel putin media 8 (opt), calculata ca medie ponderata a notelor obtinute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisa. Nota la proba scrisa are o pondere de 70 la suta în calculul mediei finale.
Prin acest examen, cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învățământ, profesorul depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice