ADR Nord Vest relanseaza Schema de vouchere pentru incurajarea economiei circulare. Aceasta se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii, inclusiv microintreprinderilor care intentioneaza sa dezvolte si sa adopte solutii de economie circulara. Firmele pot aplica pana la finele lunii octombrie pentru a primi voucherul in valoare de 15 mii de euro.

Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest relanseaza Schema de vouchere pentru adoptarea de solutii de economie circulara din cadrul proiectului C-Voucher, schema cu un buget de 360.000 euro la nivel european şi finantata prin programul pentru stimularea cercetarii si inovarii, Horizon 2020.

Apelul de finantare se adreseaza intreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv microintreprinderilor, care intentioneaza sa dezvolte si sa adopte solutii de economie circulara in afacerea proprie.

Urmare a selectiei de proiecte, 24 de firme din Europa vor fi incluse timp de 3 luni intr-un Program de Accelerare, in scopul elaborarii unui plan de afaceri pentru documentarea solutiei circulare la nivelul firmei.

Programul va consta in acordarea unui voucher de 15.000 euro sub forma de grant nerambursabil pentru elaborarea planului de economie circulara, asistenta din partea unui expert dedicat pentru identificarea solutiilor circulare, mentorat in afaceri si acces la finantari ulterioare pentru implementarea solutiei, prin asistenta acordata de acceleratoare din Spania si Franta.

Depunerea proiectelor a inceput luni, 3 august, si se va incheia in data de 30 octombrie. Acestea se trimit online, fiind necesara completarea in limba engleza a informatiilor legate de situatia actuala a afacerii si a industriei in care activeaza firma, nevoia de dezvoltare, solutia propusa, gradul ei de inovare si potentialul de internationalizare.

Economia circulara este un model de productie si consum care implica partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea si reciclarea materialelor si produselor existente cât mai mult posibil. in acest fel, ciclul de viata al produselor este extins.

Solutiile vizate de acest program pot fi diverse, precum optimizarea fluxului de productie sau servicii, incorporarea de materiale biodegradabile sau prelungirea ciclului de viata a produselor, reducerea, reciclarea sau reutilizarea deseurilor generate, adoptarea de solutii digitale care sa contribuie la eficientizarea resurselor, alinierea la standardele de mediu si totodata modificarea modelului de administrare a afacerii, de la liniar la circular. Pentru inspiratie, sunt disponibile pe site-ul proiectului descrierile a 12 solutii circulare deja sustinute in cadrul proiectului C-Voucher in ultimii 2 ani. Firmele interesate se pot adresa expertilor ADR Nord-Vest pentru validarea ideii de proiect sau pentru indrumare in structurarea aplicatiei.

Proiectul C-Voucher este implementat de catre un consortiu european din sase state, format din agentii de dezvoltare, acceleratoare si clustere. Acesta este ultimul apel din cele patru dedicate dezvoltarii si asimilarii de solutii de economie circulara in rândul intreprinderilor prin vouchere de inovare si pachete de servicii suport, cu un buget total de 4,2 milioane de euro.