Intre sutele de rase de porumbei formate de-a lungul timpului, există şi rase grele
de porumbei care au stat la baza obţinerii raselor de porumbei pentru carne, cu o greutate apreciabilă, precocitate sexuală, creştere rapidă a puilor şi obţinerea unui număr cat mai mare de descendenţi.

Creşterea porumbeilor se face in voliere inchise, populate cu un număr constant de perechi, care răman ca reproducători pe o perioadă de 5-6 ani. Dat fiind capacitatea de zbor mult mai redusă decat a celorlalte rase, menţinerea intr-un spaţiu delimitat nu ii afectează, iar indivizii işi pot indrepta intreaga atenţie asupra activităţii reproductive. Dacă ţinem cont că greutatea medie a unui porumbel adult de zbor variază intre 320 şi 480 de grame şi greutatea medie a unui porumbel de carne variază intre 650 şi 900 de grame, in timp ce anvergura aripilor creşte proporţional cu creşterea in greutate, ne putem face o impresie despre capacitatea redusă de zbor a acestei rase.
Despre formarea şi menţinerea perechilor la porumbei se ştie că la aceştia viaţa de cuplu nu este perturbată decat de dispariţia unuia dintre parteneri. dacă nu intervine nici un factor care să perturbe viaţa cuplului, acesta odată format va rămane in formaţia respectivă intreaga viaţă a partenerilor. hrănirea se poate face cu un amestec de cereale adminmistrate de cateva ori pe zi. Se pot folosi şi hrănitori automate. Rasele de carne se remarcă printr-o maturitate sexuală precoce, un număr mare de ponte intr-un an, devotament parental. Interesul părinţilor pentru pui se diminuează odată cu depunerea unui alt rand de ouă, femela fiind interesată de găsirea unui loc de pontă, masculul va fi cel care rămane să ingrijească puii. Maturitatea sexuală apare in medie la varsta de cinci luni de zile, moment in care indivizii devin interesaţi de sexul opus. După depăşirea acestui moment , ponta are loc la un interval de trei săptămani. De multe ori puii obţinuţi in primăvara timpurie, vor deveni părinţi in toamna anului respectiv.