Cea mai frumoasa comuna din Salaj
Comuna Fildu este considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase comune din judet. Are in componenta patru sate din cele trei Filduri (de Jos, de Mijloc si de Sus) si Tetis. Aflata la 57 de km de Zalau, in Depresiunea Almasului, se invecineaza cu orasul Huedin, fiind situata pe fostele drumuri de legatura dintre castrele romane de pe Valea Crisului Repede si Porolissum, centrul de comuna – Fildu de Jos – fiind atestat documnetar din anul 1249. Zona in care se afla cele trei Filduri si satul Tetis se bucura de un relief deosebit de generos, cu lunci pe riurile care le strabate, cu dealuri si coline propice pomilor fructiferi, cultivarii cartofului, cresterii animalelor si cu un deosebit de mare potential turistic. Despre oamenii locului, despre ceea ce ofera astazi cele patru asezari, am retinut remarca lui Ioan Gherman din Fildu de Sus, fost primar intre anii 2000-2004. In timp ce imortalizam imagini cu cel mai vechi edificiu din localitate, biserica din lemn cu hramul „Pogorirea Sfintului Duh” – declarata monument istoric, care este si pe stema judetului Salaj, ne-a spus: „Domnilor, demult n-am vazut gazetarii prin comuna noastra. Nu stim de ce, dar oamenii de aici sunt foarte buni la suflet si de mare omenie. Apoi, vedeti, dumneavoastra, aici, pe partea dreapta, suntem ca pe Coasta de Azur, putem face plaja, iar pe celalalt versant este ca si in Alpii elvetieni, unde putem schia”. Oamenii locului au fost cunoscuti si pentru mestesugul lor in sculptarea portilor din lemn de stejar, preocupare care, din pacate, astazi se rezuma doar la un singur mester. Pot fi, in schimb, admirate porti vechi, ca de cetate, frumos cioplite si care poarta amprenta timpului de zeci de ani.
Grija pentru sanatatea semenilor
De la prima stringere de mina cu Ioan Mangau – primarul comunei Fildu de Jos, iti dai seama ca este un om hotarit si cu ambitia de a finaliza ceea ce si-a propus. Campania electorala a fost un bun prilej de a-si face cunoscute proiectele. Asa cum a subliniat in repetate rinduri in timpul discutiei, primul obiectiv propus este de a aduce in comuna un medic de familie. In acest scop, a inceput cu modernizarea fostei cladiri a Dispensarului uman, la care in toamna anului trecut i-a reabilitat acoperisul. „Asa cum am promis, voi aduce medic de familie in comuna. In prezent, cei aproximativ 1.500 de locuitori sunt „imprastiati” la medici de familie din Huedin, Almas si nu mai stiu pe unde. Iar asta inseamna drumuri si pierdere de timp”, ne spunea primarul.
Ce-i drept, cu timp in urma, in comuna Fildu isi desfasura activitatea familia de medici Balint. Nu a ramas in zona pentru ca edilii din acea vreme nu i-a acordat nici un sprijin. Povestesc oamenii ca medicul Balint, pe vreme de iarna, lasa pacientii in sala de asteptare si se ducea in padure pentru a aduce o ruda de lemn spre a-si incalzi cabinetul, sa poata acorda asistenta medicala in conditii cit de cit decente. Cum spuneam, sarpanta a fost reabilitata anul trecut. Mai exact in toamna. Datorita vremii neprielnice, inlocuirea timplariei clasice cu cea din termopan a fost aminata pina in aceasta primavara. In programul de reabilitare a unitatii sanitare sunt prevazute amenajari interioare si mai ales a locuintei pentru medic, introducerea apei curente si realizarea unui sistem de incalzire centrala. Valoarea investitiei se apropie de 81.000 de euro. Banii provin de la Consiliul judetean si din resurse locale.
In opt luni cit in zece ani
Pina a deveni edilul numarul unu al comunei, Ioan Mangau avea „^Suntem intr-o zona binecuvintata de Dumnezeu, imi zice primarul si cu toate acestea aici nu s-a facut nimic. Ceea ce am realizat din august anul trecut in numai opt luni de zile nu s-a realizat in zece ani”. Ar trebui sa intocmim o lista cam lunga in care sa enumeram toate investitiile si realizarile din ultimele opt luni. Totusi, nu putem sa nu amintim citeva: schimbarea sarpantei la Caminul cultural din Tetis cu bani de la Consiliul Judetean (250 milioane lei vechi) si din bugetul local; inlocuirea acoperisului la Caminul cultural din Fildu de Mijloc, schimbarea timplariei din lemn cu timplarie PVC, inlocuirea pardoselii. Tot in Fildu de Mijloc, la biserica ortodoxa, primaria a alocat 350 milioane lei pentru zugravirea altarului, iar la biserica Fildu de Sus, tot primaria a investit 430 milioane lei pentru introducerea incalzirii centrale. Drumul comunal DC 67 intre Fildu de Jos si Fildu de Sus a fost reparat pe o distanta de 12,5 kilometri prin pietruire si balastrare, investitia ridicindu-se la 1,5 miliarde lei. Se intentioneaza asfaltarea acestei cai rutiere printr-un proiect prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR)
Sperante de… europenizare
La initiativa primarului Mangau, a luat fiinta Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Valea Fildurilor”, din care fac parte comunele Almas si Fildu de Jos. Presedintele asociatiei este primarul ultimei comune. Pe linga lucrarile de asfaltare a DC 67 cuprinse in proiect se va asfalta si drumul care face legatura intre Filduri, Cutis si Mesteacan. In Fildu de Sus, proiectul include amenajarea unui spatiu pentru prezentarea traditiilor si obiceiurilor din zona, construirea unei sali de gimnastica la Scoala gimnaziala din Fildu de Mijloc, iar in spatele scolii, amenajarea unui teren de sport polivalent. Prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Poieni – Fildu s-a depus un proiect pentru introducerea retelei de apa in Tetis plus o retea de ape uzate in Tetis si Fildu de Jos cu statia de epurare in ultima localitate. In Fildu de Sus si in Fildu de Mijloc exista deja un proiect finantat pentru introducerea apei si canalizare prin Masura 322. Se mai lucreaza la un alt proiect, tot prin ADI, de data aceasta cu Horoatu Crasnei, pentru un drum de legatura dintre Filduri si respectiva comuna. Primaria Fildu de Jos a mai depus, la Secretariatul Guvernului, un proiect prin Programul PHARE pentru construirea unui pod peste Valea Almasului, in localitatea Fildu de Sus, a unui drum spre cartierul tiganilor, care slava Domnului sunt vreo 300, si introducerea apei tot aici. Cit despre tigani, primarul Mangau este multumit ca „nu prea au fost acte antisociale”.
Avem si noi viata noastra
Am strabatut ulitele celor patru asezari ale comunei. Am vazut drumuri si… drumuri, gospodari si… gospodari . Am intuit insa dorinta primarului Mangau ca la sfirsitul mandatului sau de primar, „comuna sa aiba dispensar, asfalt si turisti. Multi turisti”. Alesul legitim al comunitatii este constient ca fondurile europene ne pot propulsa spre un grad de civilizatie mai avansat, dar pentru a le accesa, trebuie initiativa, curaj si perseverenta. Si apoi avem si noi viata noastra spirituala, traditiile, obiceiurile care in comuna Fildu de Jos nu au fost alterate decit in mica masura. Acestea trebuie sa dainuiasca, oricit ne vrem de europeni, pentru identitatea noastra nationala. De aceasta parere este primarul Ioan Mangau.
Fildurile – intre Coasta de Azur si Alpii elvetieni
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...