Pentru combaterea muncii la negru, Guvernul a solicitat Inspectoratelor de Muncă să amplaseze cutii pentru sesizări unde persoanele să poată reclama patronii care iau la muncă persoane fără a le intocmi contract la muncă, sau care işi plătesc salariaţii pe mai multe state de plată. Măsura a fost inclusă in Strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată recent de Guvern, potrivit Mediafax. Pentru a-i incuraja pe „turnători”, propunerea este de a se lua in considerare inclusiv sesizările anonime. Inspectorii de muncă vor putea incheia protocoale de colaborare cu alte instituţii abilitate pentru a diminua fenomenul muncii la negru, respectiv caştigurilor nedeclarate. Guvernanţii noştri speră că astfel vor creşte contribuţiile la sistemele de sigurări sociale.
Iniţiativă verificată… fără rezultat
Mariana Pop, purtătorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, ne-a declarat că o astfel de cutie pentru sesizări există la nivelul instituţiei de caţiva ani, insă nimeni nu o foloseşte. In acest an, doar două persoane şi-au „turnat” angajatorii prin intermediul serviciului. ITM Sălaj a pus la dispoziţie şi o linie telefonică gratuită la care se pot face sesizări (tel-verde: 0260-661675). Executivul se gandeşte chiar la suplimentarea numărului de angajaţi plătiţi din bani publici care să verifice agenţii economici.
Impozite prea mari
Printre cauzele identificate ca generatoare de muncă „la negru” sunt nivelul ridicat al impozitelor şi contribuţiile la asigurările sociale de stat, dorinţa angajatorilor de a-şi minimaliza cheltuielile, acceptul muncitorilor de a caştiga bani chiar şi in condiţiile in care işi pierd drepturile ca angajat şi legislaţia deficitară.
Statul ne vrea turnători
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...