Vanzările la anvelopele de iarnă au crescut, deşi ordonanţa de urgenţă nu a fost incă aprobată de Guvern. Reprezentanţii magazinelor specializate prevăd o scumpire a anvelopelor.
Deşi proiectul de ordonan-ţă de urgenţă prin care anvelopele de iarnă devin obligatorii pentru proprietarii de autovehicule in perioada 1 noiembrie – 31 martie nu a fost adoptat incă de Guvern, numărul clienţilor a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Numărul clienţilor a crescut in urma anunţului conform cărora anvelopele de iarnă devin obligatorii. Majoritatea clienţilor au venit să cumpere anvelope şi de teamă că se vor scumpi sau că au auzit că nu vor mai găsi anvelope de iarnă”, a explicat unul dintre angajaţii firmei Nazarath. Anul trecut, proprietarii de autoturisme au inceput să cumpere anvelope de iarnă abia pe la inceputului lunii decembrie. Intr-adevăr,faţă de anul trecut, preţul anvelopelor a fost majorat cu aproximativ 10 la sută, insă deocamdată reprezentanţii magazinelor specializate presupun doar că preţurile acestora ar putea să crească, „probabil se vor scumpi, insă furnizorii nu au făcut niciun anunţ in sensul acesta. Probabil preţul unei anvelope de iarnă va creşte cu caţiva lei”.
Numărul clienţilor service-urilor auto au crescut cu aproape 40 la sută
In schimb, vanzările inregistrate de service-urile auto au crescut semnificativ in această perioadă. Deşi ordonanţa nu a fost incă aprobată, administratorul unui service auto din Zalău, Alin Mercea, a menţionat că vanzările au crescut cu aproximativ 20 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi Ştefan Gomboş, care deţine un ser-vice auto in Zalău, a observat că vanzările au crescut cu 35-40 la sută, in special la anvelopele second-hand. „Avem anvelope de iarnă noi şi second hand. Cea mai mare vanzare este la cele second hand. Vanzările au crescut cu aproape 40 la sută”, a explicat Gomboş. Potrivit acestuia, preţul anvelopelor de iarnă second hand variază intre 50 şi 100 de lei bucata, iar la cele noi intre 150 şi 600 de lei.
Minim 700 de lei pentru echiparea de iarnă
Dotarea autovehiculelor cu echipamente de iarnă, dotare care ar putea deveni obligatorie conform unor prevederi din noul Cod Rutier, costă cel puţin 700 de lei pe maşină. La magazinele specializate sau in service-uri preţul unui set de patru anvelope porneşte de la 460 de lei. Evident, in funcţie de marca maşinii şi de caracteristicile tehnice, preţul unui set de anvelope de iarnă poate ajunge şi la 2400 de lei. Cheltuielile nu se opresc insă aici. Lanţurile antiderapante costă intre 45 şi 190 de lei, in timp ce un bidon de antigel costă intre 6,5 lei şi 24 de lei. Echipamentul de iarnă poate fi completat cu lopeţi pentru zăpadă – 26-28 de lei, lichid de spălat parbrizul anti ingheţ, – 8-21 de lei, dar şi perii şi palete pentru curăţarea geamurilor, ce au preţuri cuprinse intre 1,5 şi 8,5 de lei.
Amenzi de pană la 4000 de lei plus plata daunelor
Potrivit anunţului făcut vineri de Anca Boagiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, ordonanţa de urgenţă privind obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă in perioada 1 noiembrie-31 martie va fi aprobată de Guvern in maxim două săptămani.
Potrivit proiectului de ordonanţă elaborat de ministerul Transporturilor, şoferii de autoturisme şi camioane vor fi obligaţi să utilizeze anvelopele de iarnă in perioada 1 noiembrie-31 martie, in caz contrar urmand să plătească amenzi cuprinse intre 2.500 lei şi 4.000 de lei, şi să achite daunele aduse elementelor care compun drumul dacă nu au asigurare. Aceleaşi sancţiuni vor fi aplicate şi dacă autovehiculele nu au montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci cand circulă pe drumuri acoperite cu gheaţă sau polei. Dacă autovehiculul care circulă fără anvelope de iarnă blochează drumul proprietarul acestuia va plăti şi costurile pentru degajarea drumului.
Proiectul introduce şi definiţia cauciucurilor de iarnă: Ianvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.
Autorităţile rutiere recomandă inlocuirea anvelopelor cu cele de iarnă atunci cand temperatura coboară sub 7 grade.
Echiparea pentru iarnă a maşinilor devine obligatorie in două săptămani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...