Consumul de droguri in randul elevilor este o realitate negată de principalii actori care ar putea ajuta tinerii să nu cadă in „capcana primei incercări”. Cu toate acestea, se fac campanii de prevenţie in şcoli.
Sub genericul „Drogurile, capcana primei incercări”, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă in Educaţie (CJRAE), in parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj şi Poliţia de Proximitate derulează un amplu proiect in unităţile de invăţămant liceal care are ca scop prevenirea consumului de droguri in randul elevilor.
Iniţiatorii campaniei şi-au propus să arate elevilor partea mai puţin cunoscută a consumului de droguri şi plante cu efect halucinogen, precum şi ce se ascunde dincolo de curiozitatea „primei incercări”.
Elevii primesc chestionare prin care se identifică nivelul de cunoştinţe referitor la pro-blematica consumului de droguri. Au loc intalniri cu elevii şi cadrele didactice, se prezintă efectele consumului de substanţe halucinogene, au loc vizionări de filmuleţe cu povestea unor foşti consumatori, apoi se prezintă tehnicile prin care se poate refuza drogul şi efectele psihologice şi sociale ale consumului, precum şi pedepsele care se acordă pentru deţinere, consum şi trafic de droguri. Părinţii elevilor care au participat la astfel de acţiuni vor primi acasă o scrisoare cu un mesaj de sensibilizare şi informare legat de pericolele la care poate fi expus copilul.
ISJ neagă consumul de droguri in şcoli
Melania Gardan, directorul CJRAE, a declarat că nu s-au evidenţiat pană acum elevi consumatori de substanţe haluginante. Referitor la „zvonurile” conform cărora ar fi unele şcoli in care se consumă droguri, Ioan Abrudan, inspector şcolar general, a declarat că este un fenomen posibil, dar incă nedovedit: „Am cerut directorilor de unităţi de invăţămant şi Poliţiei de Proximitate să cerceteze problema. Pană acum, nici o instituţie abilitată nu a adus dovezi concludente cum că in perimetrul şcolilor se consumă droguri sau că ar exista elevi consumatori”. Reprezentanţii ISJ au motivat oportunitatea unori astfel de activităţi de prevenţie prin nevoia de conştientizare a pericolelor la care se supun cei care acceptă drogul.
Inspectorul şcolar general a spus că, in Sălaj, problema drogurilor nu este atat de mare ca in judeţele vecine. Dar oare, ar trebui să aşteptăm pană o să moară cineva ca să avem dovezi? Tinerii care au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cauza consumului de etnobotanice şi faptul că in apropierea judeţului nostru s-a descoperit o fabrică modernă de droguri condusă de „specialişti” sălăjeni, de unde, potrivit Poliţiei, s-a furnizat „marfă” şi in unele licee, ar fi un suficient semn de alarmă, după părerea noastră.
„Sunt elevi care consumă droguri, asta e clar”
De altă părere este Valer Merce, comisar şef al CPECA Sălaj, care a recunoscut că există consumatori de droguri in randul adolescenţilor din judeţul Sălaj. „Din păcate, ultimul studiu pe care l-am făcut e de acum trei ani, pe cand nu exista consum de etnobotanice. Atunci am aplicat chestionare in liceele din judeţ şi au fost tineri care au recunoscut că au consumat droguri, in special cannabis. Un nou studiu in randul tinerilor ar fi foarte util. Fenomenul nu e acoperit. Sunt elevi care consumă droguri, asta e clar, nu neapărat in interiorul şcolii”, a subliniat Merce. Acesta a motivat nevoie de informare a elevilor şi părinţilor prin faptul că mulţi tineri au fost induşi in eroare de faptul că, la inceput, substanţele etnobotanice erau legale şi nu inţelegeau efectele lor.
Proiectul a debutat la inceputul semestrului II in anul şcolar anterior şi se va derula pe tot parcursul anului şcolar 2010-2011. Pană acum, s-au desfăşurat acţiuni de prevenire in trei licee din judeţ: Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Grup Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău şi Grup Şcolar Industrial Sărmăşag. Potrivit organizatorilor, vor fi cuprinse in proiect cat mai multe licee din judeţ.