Proiectul “Impreună, pentru o societate mai bună”, ce va fi implementat de Agenţia Naţională pentru Romi şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi care are ca scop integrarea socială a romilor prin infiinţarea de intreprinderi sociale, a debutat cu stangul in Sălaj.
Prima etapă, cea de constituire a Grupului Judeţean de Sprijin pentru Economia Socială, din care vor face parte atat instituţii publice locale şi judeţene, precum şi ONG-uri, care au atribuţii in sprijinirea persoanelor sau grupurilor dezavantajate, a avut loc vineri in cadrul Prefecturii Sălaj. La intalnire au fost prezenţi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj şi ai Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Sălaj, cateva ONG-uri şi reprezentanţii primăriilor din doar două localităţi unde există comunităţi de romi, respectiv Agrij şi Boghiş, deşi au fost invitate zece primării, potrivit lui Alin Lăcătuş, consilier al Biroului Judeţean pentru Romi din cadrul Prefecturii Sălaj. “Urmează să mai organizăm incă o intalnire, să mai incercăm incă o dată, poate vor fi prezenţi reprezetanţii primăriilor din mai multe localităţi”, a menţionat Alin Lăcătuş, care nu işi explică de ce nu sunt interesate primăriile de acest proiect privind incluziunea romilor. Insă tot el a completat că o explicaţie ar putea fi lipsa banilor cu care se confruntă primăriile, deoarece şi primăria trebuie să cofinanţeze cu doi la sută un astfel de proiect in domeniul economiei sociale, in vederea dezvoltării intreprinderilor şi cooperativelor dedicate ţiganilor. Şi incă un aspect ar fi asigurarea unui spaţiu de către primăria respectivă pentru construirea atelierului, mini-fabricii sau mini-fermei de producţie pentru crearea locurilor de muncă pentru romii din comunitatea respectivă.
Ateliere, mini-fabrici, mini-ferme de producţie pentru romi
Proiectul se desfăşoară la nivel naţional pe o perioadă de doi ani şi jumătate şi este destinat persoanelor de etnie romă, persoanelor cu dizabilităţi precum şi persoanelor cu venituri minime. Bugetul proiectului este de aproximativ cinci milioane de euro, iar banii sunt folosiţi pentru activităţi de consiliere, calificare profesională, precum şi pentru infiinţarea a opt Centre Regionale de Resurse Umane pentru Economia Socială. Vor fi elaborate 80 de proiecte in domeniul economiei sociale, in vederea dezvoltării intreprinderilor şi cooperativelor. Vor fi create cel puţin 600 de locuri de muncă in ateliere, mini-fabrici, mini-ferme de producţie, iar 2000 de persoane vor fi calificate pentru piaţa forţei de muncă.
Din 32 de comunităţi de romi – doar una va fi selectată
Agenţia Naţională pentru Romi oferă prin intermediul Centrelor Regionale consultanţă pentru intocmirea proiectelor, insă nu garantează şi că vor fi caştigate, a specificat Alin Lăcătuş, completand că anul acesta, in Sălaj, va fi selectată doar o singură localitate, unde există comunităţi de romi, pentru intocmire de proiecte in domeniul economiei sociale. Deşi in Sălaj există comunităţi de romi in 32 de localităţi. Cea mai numeroasă comunitate de ţigani este in municipiul Zalău, urmată de cele din Pustă Vale, Ileanda, Dragu, Sag şi Nuşfalău, potrivit informaţiilor centralizate de Biroul Judeţean pentru Romi din cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj.
830.000 de euro pentru integrarea romilor din Sălaj
Conform ultimului recensămant, realizat in anul 2002, in judeţul nostru trăiesc 12.544 de ţigani. Insă, neoficial, numărul romilor se ridică la aproape 18000, a menţionat Mircea Ciocian, director executiv al Direcţiei de Management Instituţional din cadrul Prefecturii Sălaj. Iar in ultimii cinci ani s-a investit pentru integrarea şi şcolarizarea lor circa 830.000 de euro. In ultimii doi ani au fost şcolarizaţi 10 la sută din numărul copiilor romi din Sălaj, iar şase elevi au reuşit să intre la liceu in anul 2008, iar in 2009, patru. Pentru imbunătăţirea condiţiilor de trai ale persoanelor de etnie romă au fost realizate două programe de infrastructură in două localităţi, respectiv in Valcău, unde s-au investit circa 90.000 de euro pentru pietruirea drumului de acces in comunitatea de romi şi pentru construirea unei băi publice, şi in localitatea Pustă Vale, au fost investiţi aproximativ 110.000 de euro pentru reabilitarea unor zone din apropierea comunităţii de romi şi pentru consilierea acestora pe diferite probleme sociale şi administrative.