Angajaţii Finanţelor şi cei din instituţiile Ministerului Muncii au renunţat la protestul spontan şi au reluat lucrul. Deşi pană acum nu au reuşit nimic, sindicaliştii promit să facă din protestul spontan o mişcare organizată.
Finanţele aşteaptă stimulentele in poziţia en garde
Protestul funcţionarilor de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj s-a incheiat vineri dimineaţă. După două zile de protest spontan, angajaţii s-au intors la muncă. Gheorghe Ialomiţeanu, Ministrul Finanţelor, le-a promis acordarea stimulentelor pe lunile august şi septembrie la nivelul de 1,5 salarii, insă diminuate cu 25 la sută. Stimulentele se vor acorda pană la finalul anului in funcţie de performanţele individuale.
“Noi am incetat protestul pe baza celor spuse de ministrul Finanţelor, Ialomiţeanu, cum că se vor include stimulentele in salarii pe lunile august şi septembrie. Urmează să se deblocheze fondurile. In ultimele două luni ale anului se vor acorda in funcţie de performanţe, iar de al 1 ianuarie va intra in vigoare noua grilă de salarizare. Principal este salariul, acum că stimulentele s-au scos. Aşteptăm să vedem şi banii, dar suntem optimişti că se vor acorda. Deocamdată documentele au fost trimise la Parlament”, ne-a explicat Ioan Souca, preşedintele sindicatului din cadrul DGFP Sălaj.
Souca a precizat că sindicatele se vor asigura că oamenii vor primi ce au obţinut prin proteste. “Noi, sindicatele, vom avea o intalnire la Bucureşti săptămana viitoare. Dacă nu se rezolvă problema, să vă faceţi rost de camere de filmat şi cerneală pentru că vom sta in grevă pană se rezolvă problemele”, a adăugat el.
Liderul de sindicat recunoaşte buna mobilizare a bugetarilor chiar şi in lipsa unor organizatori: “S-au mobilizat angajaţii mai bine singuri decat sub organizarea sindicatelor. Cand le ajunge cuţitul la os oamenilor, se revoltă”, susţine Souca. El şi-a manifestat optimismul că acţiunile din cele două zile işi vor găsi rezolvarea şi faptic nu doar in promisiuni.
Oamenii de la “pensii” speră in revenirea la salariile dinainte
Salariaţii CJP Sălaj au renunţat la protestul iniţiat joi. Liderul de sindicat, Dumitru Iepure, a declarat că s-a intocmit o listă ad-hoc de revendicări, care a fost inmanată conducerii instituţiei, care, potrivit Luminiţei Nemeş, director CJP Sălaj, a fost transmisă reprezentanţilor Casei Naţionale de Pensii şi Ministerului Muncii. Printre revendicări s-au numărat: revenirea la salariile avute inaintea reducerii de 25 la sută, acordarea stimulentelor, ultima lună in care acestea s-au acordat fiind luna mai. O altă solicitare a protestatarilor a fost şi analizarea modului in care s-au făcut restructurările de personal, volumul de muncă fiind mult mai are pentru fiecare angajat in parte datorită acestor restructurări.
Angajaţii de la ITM nădăjduiesc că vor fi “motivaţi”
Şi la ITM Sălaj activitatea instituţiei a fost reluată pană la finalizarea negocierilor de la Ministerul Muncii. Activitatea a fost intreruptă doar in cursul zilei de joi in proprorţie de 80-90 la sută timp de două ore, intre 11,00 şi 13,00. Liderul de sindicat a precizat că salariaţii ITM doresc salarii decente, acceptabile care să le acopere lipsurile şi şă ii motiveze. El a explicat că datorită lipsei de personal, volumul de muncă este foarte mare, “pur şi simplu ne sufocăm”, orele de muncă suplimentară nu sunt plătite, iar ultimele stimulente acordate au fost pe luna iunie.
“Şomajul” şi-a făcut listă de speranţe
La AJOFM protestele s-au suspendat in aşteptarea răspunsurilor la solicitările formulate de protestatari, respectiv asigurarea resursei umane, să nu se mai facă disponibilizări, plata suplimentară a funcţionarilor care sunt implicaţi in realizarea de proiecte europene, revenirea la salariile iniţiale, plata orelor suplimentare, acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de vacanţă.