In conţinutul chimic al fructelor predomină vitamina C, de 50 de ori mai mult decat in lămai, de o sută de ori mai mult decat in cireşe şi vişine şi de două sute de ori mai mult decat in mere. In afară de vitamina C, măceşele conţin şi alte vitamine precum provitamina A (de 20 de ori mai mult decat in mere), vitaminele B1, B2, K, P şi PP.Prin conţinutul ridicat de vitamine naturale, fructele dau rezultate uimitoare şi sunt recomandate in avitiminoze, hipovitaminoze şi ca energizant general, mai ales la copii. Eficienţa este mai mare in perioada rece. Necesarul de vitamina C se poate realiza prin amestecarea in cursul zilei a 30-50 grame de pulpă de măceşe. Produsele din fructe de măceş, indiferent de forma de prelucrare asigură o bună funcţionare a rinichilor, inimii, ficatului, splinei, creierului şi glandelor cu secreţie internă.
Utilizări terapeutice Florile şi frunzele sunt folosite intern in boli de ficat, constipaţie, dezinterie, hemoptizie, litiază renală astenie, pentru care se prepară o infizie din două linguriţe la 200 mililitri de apă clocotită, care se infuzează timp de zece minute şi se beau trei ceaiuri pe zi. Sămburii sunt eficienţi in caz de palpitaţii, hemoragii, colite cronice. Se poate folosi decoctul din o linguriţă seminţe zdrobite la 200 mililitri apă, se fiebe 5-6 minute şi se beau cate unul-două ceaiuri pe zi. Decoct din două linguriţe de fructe zdrobite. Fructele se fierb timp de zece minute in 500 mililitri apă la foc moale; se strecoară, se indulceşte cu miere sau zahăr şi se bea călduţ sau rece in cursul zilei. Fructele se introduc in apă numai după primul clocot pentru menţinerea vitaminei C. Infuzia fără fierbere este indicată pentru a nu distruge vitaminelel. Se prepară din 10-15 fructe zdrobite la 600 mililitri apă clocotită, care se infuzează timp de 10-15 minute. Se consumă cate doău-trei ceaiuri pe zi
Alte utilizări In apicultură măcesul este o specie meliferă relativ bună. In medicina veterinară se dau frunze verzi la vaci, cand apare pericolul de avort. la caini cu viermi intestinali se dau două-trei fructe (măceşe), tocate, amestecate cu hrană. La bovinele cu indigestie şi balonări se dau ramuri proaspete de măceş.
Fructele se recoltează manual in lunile septembrie-octombrie, inainte de căderea brumei, deoarece fructele brumate se inmoaie şi pierd o parte din vitamina C.