In anul 2011, Paştele, atat pentru catolici, cat şi pentru creştinii ortodocşi, vor fi in data de 24 aprilie, moment in care crescătorii de ovine trebuie să aibă miei de lapte cu o greutate corporală de 10-15 kilograme.
In acest sens, pregătirea oilor pentru montă şi reproducţia trebuie să se realizeze in această perioadă.

Pregătirea oilor incepe cu scoaterea reformelor (oi in varstă de peste şapte ani, cu boli cronice, nărăvaşe,cu producţii scăzute) rămanand oile apte pentru reproducţie. Cele mai bune rezultate la reproducţie se obţin dacă oile sunt supuse unui regim nutritiv de refacere a rezervelor corporale de grăsime, cu 4-6 săptămani inainte de montă.
Practicarea montei naturale libere prin intreţinerea berbecilor (1/30 de oi) impreună cu oile pe toată durata campaniei de montă, fără perioade de odihnă asigură o bună fecunditate (90 la sută in primele săptămani) după care fecunditatra scade treptat ajungand la sfarşitul campaniei de montă la 50 la sută. Monta naturală liberă cu grupe de rotaţie este practicată de către crescătorii staţionari, care au posibilitatea refacerii berbecilor. grupul de berbeci pentru o turmă (1/25 oi) se imparte in două: o grupă care montează in turmă 3-7 zile şi o grupă de refacere. Berbecii de montă sunt rotiţi tot timpul asigurand o fecunditate de 92-95 la sută. Monta naturală in harem se utilizează de crescătorii cu efective de oi mai mici (100-150 oi asigurand un berbec la un grup de 40-60 de oi, care vor păşuna separat pe parcele ingrădite. Fecunditatea este bună pe tot parcursul sezonului de montă, osciland intre 90 şi 95 la sută. Monta naturală dirijată cu efectuarea incrucişărilor de două ori pe zi (dimineaţa şi seara) asigură cea mai ridicată fecunditate (93-98 la sută). Acest sitem necesită un consum mare de muncă pentru depistarea, aducerea in boxe şi eliberarea oilor, dar se obţin indici de reproducţie superioei şi totodată se cunoaşte originea produşilor. Monta naturală dirijată in harem se recomandă pentru oile din rasa Ţurcană care sunt vioaie şi sperioase şi se lasă greu montate in prezenţa crescătorului. Berbecii stau in boxe mari, unde se introduc zilnic pană la patru oi pentru fiecare berbec. Inseminarea artificială asigură avantaje genetice deosebit de importante, insă cu riscul unei fecundităţi mai scăzute. S-a demonstrat că fecunditatea oilor inseminate cu spermă brută a fost bună osciland intre 80-90 la sută şi semnificativ mai mică, doar 45-75 la sută in cazul oilor inseminate cu spermă proapspătă diluată.