Pomi ornamentali si trotuare noi pentru o localitate cu pretentii.
Incantat peste masura ca reabilitarea drumului Ciucea-Varsolt a trecut de prima faza, adica a fost turnat primul strat de asfalt, primarul Breda Lajos s-a gandit ca nu poate sta cu mainile in san. Nu va lasa sa fie doar un sat de beton, ci va incerca sa-l inverzeasca. Are de gand sa imprastie de-a lungul celor trei kilometri ai drumului judetean Ciucea -Varsolt ce strabat comuna nu mai putin de 500 de pomisori ornamentali (tuia) si, de asemenea, va reface portiunile de iarba. Modelul care l-a inspirat a fost cel al comunei din Ungaria infratite cu Varsoltul.
O alta ideea a primarului Breda Lajos a dat roade, iar acum locuitorii comunei se pot mandri cu niste trotuare „beton”. Pentru a lucra ieftin si rapid, primaria a hotarat sa cumpere ciment si sa il ofere gratuit satenilor pentru a-si reface fiecare trotuarul din fata casei. S-au acordat cate 100 de kilograme pentru patru metri, astfel primaria a scapat de plata mainii de lucru, iar locuitorii Varsoltului de costisitoarele materiale de constructii. In prezent, au mai ramas doar 20 la suta din trotuare nefacute.
Primar de trei stele
Edilul comunei Varsolt a fost recunoscut ca fiind un primar de trei stele. Anul trecut a primit de la Asociatia Nationala a Comunelor o diploma prin care ii sunt apreciate meritele, implicarea in rezolvarea problemelor locuitorilor comunei si ducerea la indeplinire a tuturor obiectivelor propuse pentru a avea o comuna prospera. Fraiele comunei le detine de 14 ani, iar pentru a putea descalci itele incurcate ale administratiei s-a specializat. Nu s-a multumit doar cu facultatea absolvita dupa anii 90, ci si-a facut si masterul, tot in administratie publica, incheiat in urma cu trei ani, in 2007. Parcurge si un an de doctorat, insa renunta, deoarece considera ca nu mai merita efortul pentru un 10-15 la suta la salariu. Insa, este dedicat primariei trup si suflet, marturisind ca este dezamagit numai de faptul ca banii ii sunt promisi, dar foarte greu dati sau chiar deloc. Ideile pentru transformarea comunei nu ii lipsesc, insa fara fonduri, mainele ii sunt legate.
Varsoltul – solidar cu sinistratii din Moldova
Marinimia insuflata de primar a facut ca Varsoltul sa se numere printre primele comune care au strans si au dus ajutoare la cortul amplasat pe platoul de marmura din Zalau. In special cei in varsta au rupt o bucatica din pensie pentru a-i ajuta pe cei din Moldova afectati de inundatii, reusind sa stranga peste 300 de kilograme de alimente (ulei, zahar, faina).
Cartierul romilor – disciplina stricta
Fost militar de profesie, Breda Lajos nu isi poate iesi din ritm. Cuvantul lui este lege. Nici chiar rromii pe care ii are in subordine nu indraznesc sa cracneasca. Sunt grupati intr-un cartier al lor, unde si-au ridicat chiar si o bisericuta. Majoritatea primesc ajutor social, insa, cand sunt chemati la munca de primar sunt prezenti. Ilegalitati in dosarele celor care primesc ajutor social nu au fost descoperite, deoarece rromii care pleaca la munca in strainatate vin sa anunte la primarie pentru a fi suspendat venitul minim conform legii.
De asemenea, de furturi si de scandaluri nu se mai aude prin comuna de ceva vreme. Usa primariei e deschisa pentru toti de dimineata pana seara. Primarul nu se odihneste nici noaptea, doar cateva ore. Comuna este vegheata peste noapte de insusi Breda Lajos impreuna cu o echipa de tineri formata la initiativa edilului din Varsolt. Timp de cateva ore pe noapte sunt desfasurate activitati de control.
O imagine nepatata
Barajul de la Varsolt, devenit in timp un mic rai al pescarilor sau al celor dornici sa se relaxeze, constituie o bucatica din imaginea comunei conduse de Breda Lajos. Insa, fiind o zona foarte populata de diverse categorii de oameni apar si mormane de gunoi pentru care este aratat cu degetul primarul comunei, desi barajul nu este in administrarea primariei. Pentru a nu stirbi imaginea comunei edilul mobilizeaza periodic, din doua in doua saptamani, elevii pentru a face curatenie.
Linistea din comuna
Trecut prin viata, cu amintiri inca vii din tinerete, primarul a facut o miscare pe care o considera una inteligenta. A interzis chefurile in sat si a negociat la barajul de la Varsolt un loc unde, departe de sat, tinerii sunt liberi sa se manifeste pe diferitele ritmuri muzicale. Si astfel a reusit sa impace generatiile. Inteleptii satului se pot odihni si ei linistiti, iar tinerii sa-si consume energia intr-un loc numai al lor.