Astăzi se desfășoară alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Numărul total de persoane cu drept de vot cu domiciliul în Sălaj este de circa 192.000, iar număr total al secţiilor de votare organizate în judeţ este de 312.

Structurile Ministrului Afacerilor Interne din Sălaj vor asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a procesului electoral, în acest sens fiind mobilizaţi peste 650 de poliţişti, jandarmi şi pompieri.

Pentru alegerile europarlamentare au fost tipărire 211.388 buletine de vot, iar pentru alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, câte 211.388 pentru fiecare tip de alegeri (consilieri locali, primar, consilieri judeţeni şi preşedinte Consiliu Judeţean). De asemenea, au fost confecţionate 201.060 timbre autocolante şi 1.560 ştampile cu inscripţia VOTAT.

Alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi consultând https://www.registrulelectoral.ro/.

Votarea a început la ora 07.00 și se va încheia la ora 22:00, când președintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot să exercite dreptul de vot până la ora 23:59. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 22.00, dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot, până la ora 23.59.

În secțiile de votare din țară, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.

Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutinuri.

În cazul în care alegătorul care se prezintă la vot la o secție de votare din țară optează pentru participarea la un singur tip de scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de către acesta va bara, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală permanentă aferentă tipului de scrutin pentru care nu a optat.

Alegătorii care au optat și și-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data 9 iunie 2024 pentru un singur tip de scrutin vor mai putea să își exercite dreptul de vot, pentru scrutinul la care nu au optat inițial până la ora închiderii votării. În acest caz, dacă alegătorul se află în localitatea de domiciliu, acesta va vota la aceeași secție de votare, caz în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat inițial, pe locul barat anterior din rubrica destinată semnăturii, președintele biroului electoral al secției de votare urmând a scrie în dreptul acestuia mențiunea «REVENIRE», să semneze și să aplice ștampila de control a biroului electoral al secției de votare. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care inițial nu a optat, de la secția de votare unde își poate exercita dreptul de vot, în condițiile legii.

Alegătorul care, din motive obiective, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare, poate depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pentru alegerile pentru autoritățile administrației publice locale