Rezultatele la Evaluarea Nationala 2018 au adus medii peste 5 pentru 73,5% dintre elevi, au anuntat reprezentantii Ministerului Educatiei. În comparatie, anul trecut 76,9% dintre absolventii de clasa a VIII-a prezenti la examen au luat note peste 5, înainte de contestatii. Ministerul Educatiei a anuntat ca la examenul de Limba si literatura româna au obtinut note peste cinci 83% dintre candidati si au luat nota maxima 2.089 de elevi.
rn
La examenul de Matematica, 61,3% dintre elevi au note peste 5, iar 1.903 au luat nota 10, înainte de contestatii.
Anul trecut, au fost depuse 14.027 de contestatii, adica 4,83% din totalul lucrarilor sustinute. Cele mai multe contestatii au fost la Limba si literatura româna.
rn
Peste 16 la suta din elevii de a VIII-a
nu s-au înscris la Evaluarea nationala
rn
Aproximativ 30.000 de elevi din totalul de 179.000 de elevi înscrisi in clasa a VIII-a nu s-au inscris la examenul de Evaluare nationala, ceea ce inseamna ca aproape 17 la suta din elevi abandoneaza scoala dupa numai opt clase.
La numarul celor care nici macar nu s-au inscris la examenul de incheiere a clasei a VIII-a se adauga si cei care nu s-au prezentat la examene desi s-au inscris, procentul acestora fiind in Salaj, de exemplu, de 8,6 la suta.
Raportul Bancii Mondiale pentru Dezvoltare arata ca peste un sfert din copiii din mediul rural abandoneaza scoala înainte sa termine clasa a VIII-a, iar rata analfabetismului functional este de 42 la suta, românii fiind "campioni la nivel european la acest capitol"
rn
Fenomenul Braila – elevii slabi sunt descurajati
sa participe la examen sa nu strice imaginea scolii
rn
Asociatia Human Catalyst denunta recent faptul ca unele scoli cauta sa scape de “rusinea de la Evaluarea Nationala” descurajand elevii cu rezultate slabe sa se prezinte la examen, pentru ca media celor promovati sa fie cat mai mare.
“Cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este ilustrat în cazul unitatilor de învatamânt din judetul Braila. Desi aici în 2016-2017 nota medie la evaluarea nationala a fost a doua cea mai mare din tara (7,29), dupa Municipiul Bucuresti (7,35), ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au sustinut evaluarea nationala a fost cea mai crescuta din România (36,5%)”, sustine Asociatia Human Catalyst