Numarul cazurilor de munca la negru este in crestere. Din cauza crizei, patronii vor sa mai reduca din cheltuieli, iar unii incep sa primeasca oameni la munca fara forme legale de angajare. In cursul lunii trecute inspectorii de munca au controlat 126 de agenti economici, la 11 dintre ei fiind identificate 21 de persoane care munceau la negru. Acestia au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 31.500 lei. In ianuarie 2009 inspectorii au gasit alte 35 astfel de cazuri. „Cred ca in acest an se va amplifica fenomenul muncii la negru, deoarece angajatorii prefera sa nu achite contributiile pentru salariati la bugetul asigurarilor sociale, care s-au majorat de altfel, iar oamenii accepta sa lucreze fara contracte de munca. Luna trecuta am gasit trei pensionari anticipati, care nu au drept de munca dar care lucrau. In aceste cazuri am dispus neprimirea la munca a acestor persoane, iar in cazul in care situatia se repeta, le va fi sistata pensia si, dupa caz, persoanele in cauza vor trebui sa inapoieze statului sumele primite pana la acea data ca pensie”, a precizat Daniela Biris, inspectorul sef al ITM Salaj.
Circa 70% dintre firmele sanctionate de catre inspectorii de munca dau in judecata ITM-ul. In ce priveste cauzele care au ca obiect munca la negru, societatile reclamante castiga doar daca au martori. Mai sunt procese si pentru nedepunerea registrului electronic ori al actelor privind contractele individuale de munca la ITM. Si se intampla deseori sa se obtina o reducere a cuantumului amenzii ori chiar avertisment in loc de amenda. Unele procese dureaza si de cativa ani de zile. Pentru contraventiile in domeniul sanatatii si securitatii in munca (SSM), angajatorii platesc amenzile deoarece este obligatoriu sa indeplineasca masurile prevazute de lege.
In februarie 2009, inspectorii au mai aplicat amenzi in valoare de 18.000 lei pentru nerespectarea termenului de depunere a actelor privind incheierea modificarea, suspendarea ori incetarea contractelor individuale de munca, dar si pentru neindeplinirea masurilor de remediere a deficientelor dispuse la controlul anterior. In domeniul SSM s-au efectuat 77 de controale. Sapte dintre agentii economici controlati au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 34.000 lei pentru neasigurarea materialelor de instruire, neefectuarea controlului medical periodic, lipsa instructiunilor proprii SSM etc.
70% din firmele sanctionate actioneaza ITM-ul in instanta
Articole
Femeie atacată pe stradă. Autorul, un minor de 14 ani
Un tânăr de 14 ani din Zalău a încercat să tâlhărească o femeie, prin folosirea forței, pe o stradă din municipiu. Incidentul a avut loc joi, 19 decembrie, la ora 17.50. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău au fost sesizați prin apel 112, de către o femeie de 52 de ani, din municipiul Zalău, cu privire la faptul că un tânăr necunoscut s-ar fi apropiat de aceasta și, prin folosirea forței, ar fi încercat să îi sustragă…
Mai mult...Surse: Îngheață pensiile și salariile bugetarilor, la începutul lui 2025 / Se taie voucherele de vacanță?
Personalul bugetar va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro și analizat de graiulsalajului.ro. Sporurile sau contractele de plată cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, conform documentului citat. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi și ele sistate. „Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate…
Mai mult...