Multe persoane transformă inţelepciunea din bătrani in adevărate reguli de viaţă, fără a se gandi că unele sfaturi ale bunicilor sunt simple mituri. Cu toţii am auzit de faptul că un măr pe zi ţine doctorul la distanţă. Potrivit specia-liştilor in nutriţie, citaţi de site-ul shine.yahoo.com, organismul ar nevoie de mai mulţi nutrienţi decat se găsesc intr-un măr pentru a ne menţine sănătoşi.
Dacă ieşi afară cu părul ud, cu siguranţă vei răci. Cercetătorii britanici au impărţit un grup de voluntari in două categorii. O parte dintre subiecţi au fost lăsaţi intr-o incăpere cu aer cald după ce şi-au spălat părul, in timp ce a doua categorie de participanţi, abia spălaţi pe cap, au stat intr-o incăpere răcoroasă. Rezultatele studiului au demontat acest mit. „Totul ţine de sistemul imunitar”, subliniază dr. Sears.
Peştele ajută la creşterea performan-ţelor intelectuale este un alt mit des intalnit des-pre sănătate. „In cazul copiilor de pană la trei ani peştele stimulează dezvoltarea neuronilor şi a capacităţii intelectuale, deoarece aceştia sunt in plin proces de dezvoltare, mai ales la nivel neuronal. Acest aliment este bogat, pe langă Omega 3, in acidul DHA, esenţial in primii doi-trei ani de viaţă pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului cognitiv”, explică dr. W. Scott Cohen, de la spitalul din Beverly Hills.
Incrucişarea ochilor duce la deteriorarea vederii. Departe de adevăr, este de părere medicul oftalmolog W. Walker Motley, de la Colegiul Universitar de Medicină din Cincinnati. „Copiii sunt tentaţi să işi imite personajele din desene animate care işi rotesc, incrucişează ochii destul de des. Acest gest nu le pune vede-rea in pericol”, menţionează dr. Motley.
Un pahar cu apă sau o sperietură zdravănă te poate scăpa de sughiţ. Sughiţul este un act in-voluntar ce apare din cauza unor iritaţii nervoase provenite din mediul aparatului digestiv, spun medicii gastroenterologi. Acest simptom apare mai frecvent după consumarea unor alimente iritante pentru stomac, ca de exemplu ardei iute, piper, băuturi alcoolice concentrate, medicamente sau după o alimentaţie abundentă. Medicii susţin că sughiţul se tratează cu ajutorul medicamentelor antiacidice, in niciun caz cu un pahar cu apă.
Un pahar de lapte cald băut inainte de culcare – cel mai bun somnifer. „Laptele conţine mici cantităţi de triptofan, substanţă cu efect calmant, dar, pentru ca laptele să aibă un efect asemănător cu cel al somniferelor, trebuie să bem foarte mult”, spune dr. Michael Breus, medic psihiatru cu specializare in tulburări ale somnului.