De cateva saptamani, agricultorii cer, si pe buna dreptate, despagubiri pentru culturile afectate de seceta. Guvernul a amanat de pe o zi pe alta aprobarea Hotararii pe care a emis-o privind despagubirile pentru seceta. Iata ca zilele acestea a iesit la …rampa ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si a afirmat ca „Fermierii, din 16 octombrie vor primi 55 de euro pe hectar, in urma situatiei de seceta”. El a explicat ca 120 de euro sunt bani europeni, iar restul de 55 sunt plati national, adica de la bugetul de stat. Cum ar veni 170 de euro la hectar pentru taranul roman. Sumele se vor derula prin APIA pentru ca e vorba de plati pe suprafata. Ce ne facem insa cu agricultorii care nu sunt inscrisi in listele APIA? Sunt tarani, de pilda, care cultiva legume pe parcele mai multe, dar cu suprafata sub 30 de ari, cat ar fi necesari pentru a deveni eligibil la plata. Si culturile lor au fost afectate de seceta. Apoi ce ne facem cu cei care detin sub un hectar de teren. Ii lasam sa moara de foame?
Cert este ca cei care sunt inscrisi pe listele APIA, pot imprumuta maxim 90 la suta din suma cuvenita pentru sprijinul pe suprafata, la cursul leu/euro , co-municat de Banca Centrala Eurpeana in ziua anterioara datei solicitarii creditului. Cei cu suprafete mai mici de un hectar n-au decat sa astepte vremuri mai bune.
55 de euro la hectar despagubiri pentru seceta
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...