Deşi în urmă cu trei săptămâni la Zalău a fost organizată Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, tinerii nu s-au înghesuit să-şi găsească un job, aşa că numai 32 de persoane au reuşit să se angajeze. Ce-i drept, până la finalul lunii septembrie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj au solicitat înregistrarea ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă 746 de absolvenţi ai promoţiei acestui an, din care 65 cu şcoală profesională, 567 cu studii medii şi 114 absolvenţi ai învăţământului superior. Aceştia au făcut ca numărul total al şomerilor înregistraţi în luna septembrie să fie de 5.525, rata şomajului fiind de 5,12 la sută. În profil teritorial, situaţia şomerilor se prezintă astfel: Zalăul are în evidenţă 2.148 de persoane, Jibou 1.826 de persoane, Şimleu Silvaniei 1.551 de persoane. Din totalul şomerilor înregistraţi, doar 1.697 sunt şomeri indemnizaţi, iar 3.828 sunt neindemnizaţi. Grosul şomerilor se află în mediul rural (4.126), iar 1.399 sunt cu domiciliul în mediul urban. Ponderea femeilor în numărul total de şomeri este de 42,3 la sută.
Dintr-un comunicat al AJOFM Sălaj reiese că şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea găsirii şi ocupării unui loc de muncă, acesta fiind de 74,3 la sută. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 20,8 la sută, iar cei cu studii universitare 4,9 la sută.
Îngrijorător este faptul că în luna septembrie au ieşit din evidenţele agenţiei un număr total de 756 de şomeri, din care doar 237 au reuşit să se încadreze în muncă. Tot în perioada supusă analizei, adică în luna septembrie, au fost încheiate convenţii pentru subvenţionarea locurilor de muncă pentru un număr de 20 de absolvenţi şi 20 de şomeri cu vârste de peste 45 de ani.
În a doua parte a lunii octombrie vor demara două cursuri de calificare în meseriile de frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist şi lucrător în comerţ. Aceste cursuri sunt gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
Angajatorii nu găsesc oameni care să vrea să muncească
Angajatorii sălăjeni se plâng că nu găsesc oameni dornici să lucreze şi să-şi păstreze locul de muncă. Unul dintre angajatorii participanţi la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de AJOFM luna trecută, spune că a reuşit cu greu să adune câteva CV-uri. La patru persoane le-a şi întocmit contractul de muncă, dar unul singur dintre aceştia a mers la serviciu. Ceilalţi trei nici nu au mai răspuns la telefon. “Nu prea există ofertă de muncă în Sălaj, raportat la cererea de pe piaţă. De câteva luni caut personal. Din 10 persoane selectate, doar una a venit la muncă. Am fost la bursa locurilor de muncă şi am încheiat patru contracte de muncă. Nu am cerut expe-rienţă de muncă, n-am pus condiţii de calificare, doar caut oameni care să-şi dorească să muncească, pentru că nu sunt condiţii grele şi îi instruim noi ce au de făcut. Doar unul a venit la serviciu. Ceilalţi nu au venit. Eu ies în pierdere stop_coloana cu legislaţia actuală, care mă obligă să închei contracte de muncă cu o zi înainte să vină omul la serviciu, iar dacă nu vine trebuie să fac proces verbal de neprezentare, cu doi martori, ca să-i pot desface contractul de muncă. De o lună dau anunţuri şi nu am reuşit să angajez decât o persoană. Cred că rata şomajului nu este reală. Mai ales tinerii nu sunt încurajaţi să muncească, atâta timp cât părinţii îi ţin acasă şi le dau bani”, ne-a declarat Cristian Iancău, administratorul firmei de termopane SC Tehnic Clima SRL Zalău.
Cu aceeaşi lipsă de forţă de muncă se confruntă şi compania Tenaris, cu un efectiv de aproximativ 1.600 de angajaţi, la nivelul fabricii Silcotub din Zalău. “Ceea ce căutăm noi sunt profile tehnice, absolvenţi de licee industriale calificaţi în domenii mecanice, instalaţii, me-talurgice – dacă mai sunt – după care, cu instruire internă, îi formăm pentru posturile de care avem nevoie. Nu cerem neapărat expe-rienţă. Doar să vină, să vrea să lucreze şi apoi toate oportunităţile sunt deschise. Noi colectăm permanent CV-uri, practic noi facem angajări permanent. Sunt persoane care vor să lucreze. Noi avem anunţuri şi pe internet, în ziare, avem o campanie permanentă de recrutate. Dar, în principiu, căutăm absolvenţi de licee cu profile tehnice sau de şcoli profesionale tehnice”, a declarat reprezentantul Tenaris cu prilejul ultimei burse a locurilor de muncă pentru absolvenţi.
Tinerii vor salarii europene
Un studiu realizat SmartDreamers, anul trecut, arată că aproape 80 la sută dintre tinerii români vor să lucreze în străinătate. 51 la sută dintre cei chestionaţi au spus că au un loc de muncă, dintre care 10 la sută în străinătate. 73 la sută au un nivel mediu al aşteptărilor salariale cuprinse între 1.000 şi 2.000 de euro pentru munca prestată peste graniţe. 32 la sută dintre participanţii la studiu spun că diferenţa între un loc de muncă din ţară şi unul din străinătate este salariul “prea mic” din România, iar 8 la sută spun că au primit salarii “prea mici” înafara graniţelor. 16 la sută dintre tineri au spus că nu-şi doresc un loc de muncă în România din cauza plafonării profesionale, versus 6 la sută care l-au menţionat ca şi criteriu pentru a spune “nu” unui loc de muncă din străinătate.
Dar cu toate acestea, tinerii preferă să câştige bani în străinătate şi să-i investească în România, arată studiul.
Dintre cei care ar reuşi să-şi pună nişte bani deoparte în urma muncii depuse în străinătate, 59 la sută s-ar întoarce în ţară, iar 41 la sută s-ar stabili peste hotare. Jumătate dintre tineri ar opta pentru achiziţia unui bun (casă sau maşină), iar jumătate ar investi banii într-o afacere. Rezultatele studiului relevă faptul că tinerii se aşteaptă ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii câştigaţi să aibă succes mai degrabă în România, decât în străinătate.