Proiectul cultural „Danțuri de-nvățat”, implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Atelierul de Joc Popular și Asociația Sinaptica, a ajuns la final.
Finalizarea implementării proiectului și rezultatele acestuia au fost marcate printr-o conferință de presă organizată în Sala Porolissum a Centrului de Cultură și Artă, eveniment la care au participat și interpreți de dansuri populare și coregrafi.
Derulat timp de șase luni, în perioada iunie-noiembrie 2022, „Danțuri de-nvățat” a propus o modalitate specială de cunoaștere și promovare a folclorului coregrafic din județul Sălaj, prin realizarea unei hărți digitale, care cuprinde secvențe reprezentative din diferitele dansuri tradiționale specifice pentru microzonele etnografice ale Sălajului.
Obiectivul general al proiectului a fost o mai bună cunoaștere a dansurilor tradiționale din Sălaj, în rândul publicului larg. Obiectivele specifice ale proiectului au fost: crearea unei platforme de comunicare mobilă și web dedicată dansurilor tradiționale din Sălaj și creșterea vizibilității geografiei folclorului coregrafic sălăjean.
Rezultatele implementării proiectului, prezentate de managerul Centrului de Cultură și Artă, Daniel Săuca, sunt realizarea unei pagini interactive de promovare a celor 43 de dansuri populare din principalele subzone etnofolclorice ale Sălajului, puse în scenă de 25 de interpreți de dansuri populare și coregrafi, pagină care poate fi accesată la https://dansuri.traditiisalajene.ro.
Totodată, a fost realizată și o aplicație web cu harta dansurilor sălăjene, care poate fi descărcată de pe pagina web a proiectului și care poate fi folosită de toţi utilizatorii de dispozitive mobile smart, au fost realizate o broșură de prezentare în 581 de exemplare și un pliant de promovare în 500 de exemplare.
Proiectul are dedicată și o pagină Facebook – https://www.facebook.com/danturisalaj și un cont Instagram https://www.instagram.com/danturisalaj, unde utilizatorii platformelor de socializare sunt invitați să aprecieze dansurile sălăjene.
Tot în cadrul proiectului au fost organizate și trei evenimente de promovare organizate la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în vederea facilitării cunoașterii folclorului coregrafic tradițional.
Daniel Săuca, în numele Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, a transmis mulțumiri tuturor celor implicați în implementarea proiectului.
„Danțuri de-nvățat” este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu Cultural Imaterial.